Škotska jaja, odnosno 'scotch eggs', svidjet će se ljubiteljima mesnih delicija, a prednost ovog jednostavnog jela je i da je jednako ukusno bez obzira je li toplo ili hladno
Ovo zasitno jelo poslužuje se u mnogim engleskim pubovima i bogatog je okusa, a riječ je zapravo o kuhanim jajima umotanima u meso, idealnima kao ručak ili večera. Iznenadite svoje ukućane i bit će sigurno oduševljeni.
Uz škotska jaja sjajno ide kremasti umak od senfa koji je vrlo jednostavan za pripremu, ali možete ih poslužiti i s bogatom i jednostavnom salatom od rajčice i zelene salate.
Sastojci:
500 g svježih kobasica
6 kuhanih jaja
1 jaje
1 žličica senfa
1 žlica vode
200 g krušnih mrvica
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200º. Jaja kuhajte između 7 i 8 minuta ali pazeći da žumanjak ostane kremast, što će dati posebnu notu ovom jelu. Dok se pećnica zagrijava pripremite sve sastojke za škotska jaja. U velikoj zdjeli izvadite meso iz kobasica i maknite crijevo oko njih. Napravite šest jednakih porcija od mesa iz kobasica, a vodite računa o veličini jer svaka od njih mora zamotati jedno jaje. Zatim omotajte svako jaje tankim slojem mesa od kobasica i ostavite sa strane. U drugoj posudi razbijte i umutite jaja sa žličicom senfa i vode. Jaja uvaljajte u brašno, zatim u jaja i na kraju u krušne mrvice.
Nakon toga stavite jaja u pleh u pećnicu i neka se peku oko 35 minuta dok ne porumene. Okrenite ih s vremena na vrijeme kako bi se ravnomjerno ispekli sa svih strana.
Umak od senfa:
U loncu otopite maslac na laganoj vatri. Dodajte brašno i kuhajte miješajući i pazeći da ne pregori. Posolite, popaprite i dodajte vrhnje i nastavite miješati bez prestanka. Sada dodajte Dijon senf i nasjeckani peršin te nastavite još malo miješati. Kad dobijete teksturu i konzistenciju umaka poslužite u zdjeli. I dobar tek!