Juha naša nedjeljna! Puno truda, sati uz peć, a kraju to ponekad ipak nije - to. Sedam je stvari koje mogu upropastiti juhicu
1.Ne radite sami svoj 'grincajg'
Iz povrća za juhu potječe okus, a vi ste taj zadatak prepustili kumici s placa? Ili još gore, supermarketu? Osmisliti vlastito zelenje za juhicu jednostavno je, jednostavnije ne može biti.
2. Prerano dodajete tjesteninu ili rižu
Osim ako želite da se tjestenina ili riža potpuno raspadnu, kuhat ćete ih dugo u juhi. Optimalno je pak da se riža doda u posljednjih 20 minuta kuhanja, a tjestenina samo 10 minuta prije kraja. Svakako ih možete skuhati i odvojeno.
3. Juha vam vrije, a trebala bi krčkati
Lagano krčkanje juhe, koje traje i nekoliko sati, mora doista bili lagano kako bi se polako prožimali okusi. Nema silovita ključanja!
Dodajete sve sastojke u isto vrijeme
Koja pogreška. Tvrdo korjenasto povrće svakako se kuha puno, puno dulje nego, primjerice, tikvice. Ako ste pak zamislili juhu od graha, on se stavi gotovo na samom početku. Upamtite te trikove.
Dodajete premalo povrća
Povrće je najvažnije i imajte na umu da se raskuhava, 'smanjuje'. Ako ste u nedoumici oko toga jeste li dodali dovoljno povrća, to je već znak da - niste. Ne štedite s mrkvicom i zelenilom.
Sol stavljate odmah na početku
Ako ste dodali sol na početku kuhanja juhe, mogli biste dobiti preslano jelo, a onda više ništa ne možete učiniti da spasite pun okus. Ako sol dodajete na kraju, okusi će se intenzivirati i vjerojatno ćete trebati staviti manje soli za isti učinak.
Previše žurite
Juha se mora pripremiti s ljubavlju, što znači – strpljivo s povrćem, strpljivo sa začinima, solju, paprom, a osobito s vremenom kuhanja. Što dulje, to bolje. Dobar tek!