budite spremni

Kako zaštititi biljke od tuče, na balkonu ili u vrtu

01.07.2024 u 15:48

Bionic
Reading

Tuča može imati razorne posljedice na biljke. Stoga je dobro znati jednostavnih trikova kako ih zaštititi, kako na balkonu tako i u povrtnjaku

Osobito česta u proljeće i ljeto, tuča je meteorološki fenomen koji može uzrokovati ozbiljne štete. U mogućnosti je napraviti rupe čak i na karoseriji automobila, na vjetrobranskom staklu ali i prozorskim kapcima kuća. A do nje u opasnosti su i biljke pogotovo kada u proljeće i ljeto ova meteorološka pojava postane učestalija. Kod plodonosnih biljaka može doći do oštećenja uroda, a kod ukrasnih vrlo su osjetljivi listovi i cvjetovi koji će od udara tuče pretrpjeti ozbiljne posljedice. Evo kako zaštititi biljke od tuče, kako na balkonu tako i u povrtnjaku.

Kako tuča oštećuje biljke? Poljoprivrednici dobro znaju razorne posljedice tuče i zbog toga se toga je se boje: voćne biljke i prizemni usjevi mogu biti snažno pogođeni tučom, što uzrokuje lomljenje lišća ili čak teška udubljenja usjeva. Nažalost, u najtežim slučajevima moguće je potpuno izgubiti sve što ste tako pažljivo uzgajali. Naravno, tuča može oštetiti i ukrasno bilje i cvijeće.

Kako zaštititi biljke u vrtu

Povrtnjak i vrt očito su najizloženije površine tuči, ali i zbog činjenica da su usjevi zasađeni u zemlju i ne mogu se pomicati. Stoga je potrebno usvojiti dobru strategiju kako bi ih zaštitili. Najčešće rješenje je kupovina mreža protiv tuče i njihovo postavljanju oko biljaka, što će u konačnici tvoriti zaštitni pokrov. Ove mreže, koje su široko dostupne u vrtlarskim trgovinama i online prodaji, izrađene su od metalnih žica ili drugog iznimno otpornog materijala (često i tkanine).

Rupice na mreži mogu biti različite veličine, a mreže s najsitnijim otvorima, očekivano, bolje štite i od najsitnijih komada leda koji su podjednako sposobni oštetiti osjetljive biljke. Samo postavljanje nije teško, ali se mora obaviti pažljivo kako mrežu ne bi otpuhao vjetar ili da ne bi popustila pod vlastitom težinom. Stoga je važno nabaviti vrlo čvrste stupove, izrađene od drva ili metala, koje je potrebno zabiti u zemlju oko usjeva. Za manje biljke dovoljna su dva ili tri da formiraju jednostavan pokrov, a ako je površina koju treba pokriti veća bit će potrebno u sredini postaviti i dodatne stupove koji će poduprijeti mrežu.

Nakon što su stupovi dobro pričvršćeni, vrijeme je za pokrivanje: mrežu je potrebo pričvrstiti na nosače, uz pomoć kabelskih vezica ili užeta za biljke. Pripazite da ga ne zategnete previše jer će pokrov tada postati lomljiviji. Bolje ga ostaviti mekanog, kako bi bolje ublažio udarce tuče. Ovo rješenje također je izvrsno za zaštitu biljaka od ptica koje često uništavaju usjeve. Alternativno, moguće je koristiti navlake za zaštitu od vjetra, obično izrađene od plastike, ili jednostavne tkanine, također postavljene na nosače.

Kombinacije biljaka koje treba izbjegavati Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Kako zaštititi biljke na balkonu

Mnogima je balkon omiljena zelena oaza, no ako nije dobro zaštićen, tuča bi lako mogla nanijeti štetu. Bilo da ste posadili omiljeno cvijeće, bilje ili čak voće ili povrće, vaš minijaturni vrt je u opasnosti. Ako ste često kod kuće, jednostavno možete obratiti pažnju na vremenske prilike i, ako se nebo posebno smrači, premjestiti posude unutra na sigurno. Tako će biti najsigurniji od opasne prijetnje.

Međutim, teško je biti kod kuće u ključnom trenutku, pogotovo ako se uzme u obzir da tuča čestoiznenada počne padati. U tom slučaju, budući da je riječ o posudama (a samim tim i malim usjevima), postavljanje protugradnih mreža je malo pretjerano. Tkanina je najbolje rješenje: mreže su dovoljno široke da propuštaju zrak i nešto vode, a istovremeno ublažavaju snagu kiše i sprečavaju štetu od tuče. Ujedno to predstavlja odlično rješenje za osjetljive biljke.

Što učiniti nakon tuče

U slučaju da vas tuča zatekne nespremne i vaše biljke budu pogođene tučom, evo što trebate učiniti. Važno je prostor što prije dobro očistiti, provjeriti oštećenja i spriječiti da još uvijek zdrave biljke ne obole. Najprije poplijevite tlo kako biste uklonili svaki sloj leda koji je ostao od tuče nakupljene na tlu. Ovaj sloj zapravo može formirati pravu smrznutu koru koja sprječava korijenje da pravilno opskrbljuje kisikom. Zatim uklonite najoštećenije lišće i jako oštećeno voće ili povrće. Ako postoje rane na granama ili deblima, najbolje je primijeniti posebne proizvode za pospješivanje zacjeljivanja.