Organizacija The World’s 50 Best Restaurants sredinom svibnja imenovala je restoran Kato iz Los Angelesa, kojeg vode chef Jon Yao i sommelier i direktor operacija Ryan Bailey, dobitnikom nagrade Resy 'One To Watch 2024'. Nagrada je priznanje za restoran u usponu koji privlači pažnju na gastronomskoj sceni.
Tajvansko-američki chef Yao prvu je inkarnaciju restorana Kato otvorio 2016. u neuglednom trgovačkom centru West LA, gdje je posluživao degustacijski meni s jelima azijsko-američke kuhinje, pod jakim utjecajem tajvanske kuhinje njegove majke. Početkom 2022, Yao i Bailey, koji je postao njegov poslovni partner, preselili su Kato u nove, znatno veće i potpuno licencirane prostorije u Row DTLA, velikom kompleksu od šest zgrada s brojnim elegantnim trgovinama, restoranima i kreativnim uredima u Arts Districtu Los Angelesa. Ujedno, dugogodišnjeg glavnog menadžera restorana Nikkija Reginalda promaknuli su u upravljačkog partnera te doveli iskusnog Austina Hennellyja za direktora bara.
Restoran Kato, koji vizualno kombinira industrijski dizajn i suvremeni luksuz, udomljava svjež pogled na fine dining, s Yaovim jelima koja uključuju bit klasične tajvanske kuhinje s izrazito suvremenim odmakom. Prilagođeno ognjište na drva i roštilj čine središte kuhinje, koja poslužuje degustacijski meni od 12 vrlo zanimljivih sljedova, uključujući jela kao što su karamelizirana riba s abaloneom (veliki morski puž) i bosiljkom, jastog na žaru s tostom od jastoga i umakom od pečenih školjaka, te jajčana krema od dungeness rakova s ribljim mjehurom i octom za rakove.
Slatka jela uključuju bobu od boniato yama (biseri koji se izrađuju se od škroba) sa svježim sirom i sableom (klasično francusko pecivo poznato po svojoj mrvičastoj teksturi i bogatom okusu maslaca), kao i pečeni tajvanski mille feuille s ananasom. Čitav meni jasno predočava Yaovu nepokolebljivu viziju da uzdigne tajvansku kuhinju i educira građane i posjetitelje Los Angelesa o njezinim bezbrojnim prednostima.
'Kato oduševljava goste svojom mješavinom originalnih okusa i tradicionalnog ugostiteljstva Zapadne obale, a ova će nagrada približiti kuhanje Jona Yaoa široj međunarodnoj publici. Oduševljeni smo što možemo nagraditi ekipnu predanost, strast, vještinu i originalnost ovim iznimno zasluženim priznanjem', rekao je povodom objave nagrade William Drew, direktor sadržaja organizacije 50 najboljih svjetskih restorana, dok je Jon Yao iz Los Angelesa poslao poruku:
'U svoje ime i ime moje ekipe, želimo zahvaliti fantastičnom sustavu podrške i našim gostima, jer ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez njih. Uzbuđeni smo, počašćeni i zahvalni što smo prepoznati na međunarodnoj sceni'.
Dobitnik nagrade Resy One To Watch izabran je kao restoran u usponu, za koji organizacija 50 Best vjeruje da ima potencijal u skoroj budućnosti naći se na godišnjoj globalnoj ljestvici. To je također jedna od nekoliko nagrada koje će biti otkrivene prije ceremonije dodjele nagrada The World’s Best Restaurants 2024. najavljene za 5. lipnja.
Ceremonija dodjele nagrada za 50 najboljih svjetskih restorana 2024. također će se prenositi uživo na Facebook kanalu 50 Best i na YouTube kanalu.