Lignje na povrću s prilogom od grejpa
Sastojci (za 4 osobe)
500 g liganja (očišćenih)
1 manji luk
1 češanj češnjaka
250 g sjeckane rajčice
1 žlica nasjeckanog peršina
1 žlica narezanog bosiljka
2 žlice sojinih klica
sol
papar
½ ljute papričice
50 ml bijelog vina
1 žlica umaka od soje
100 ml maslinova ulja
2 svježe rajčice
1 - 2 tikvice
Prilog:
1 grejp (crveni)
1 žlica narezanog bosiljka
4 žlice maslinova ulja
1 - 2 žlice aceta balsamica
Priprema
Lignje razrežite da dobijete ravnu plohu, malo ih zarežite po površini, a zatim narežite na veće komade.
Na 4 žlice maslinova ulja stavite pirjati sitno nasjeckan luk. Kad se isprži, dodajte mu nasjeckani češnjak i sjeckanu rajčicu. Kratko pirjajte da dobijete umak pa umiješajte lignje, peršin, bosiljak i nastavite pirjati da lignja omekša. Podlijte vinom, dodajte sojine klice, umak od soje, sjeckanu papričicu te posolite i popaprite.
Dok se lignje pirjaju, na malo zagrijanog ulja lagano popržite tikvice narezane na ploške. U manju posudu za pečenje posložite rajčicu narezanu na ploške, preko nje pripremljene tikvice i prelijte lignjama u umaku.
Sve zajedno još kratko pecite u pećnici da se okusi sljube.
Grejpu ogulite koru, isfiletirajte (skinite kožicu) i narežite na kockice. Grejp začinite bosiljkom, uljem i acetom balsamicom i poslužite lignje na povrću s aromatičnim grejpom.
Recept je preuzet s www.dobartek.spar.hr
Više recepata potražite OVDJE