JOÃO RODRIGUES IDE DALJE

Lisabonski 'restoran iz susjedstva' dobio 'brata'

03.11.2024 u 13:50

Bionic
Reading

Nakon što je postigao veliki uspjeh otvaranjem svog restorana Canalha u Lisabonu, portugalski chef João Rodrigues koncem lipnja, otvaranjem novog lokala Canalha Comporta, ponovo je izazvao veliko zanimanje gurmana, i to ne samo u Lisabonu i Portugalu, već i u Europi, pa čak i svijetu.

Sve se razvija vrlo brzo. U lipnju 2022. João je napustio restoran Feitoria, gdje je osvojio Michelinovu zvjezdicu koju je zadržao nekoliko godina, te u studenome 2023. otvorio Canalhu.

Podsjetimo, magazin Condé Nast Traveler koji svakoga proljeća sastavlja Hot Liste, godišnje zbirke najboljih novih svjetskih hotela, restorana i brodova za krstarenje, u svoju listu najboljih novih restorana za 2024. uvrstio je i Canalhu, 'restoran iz susjedstva', kojeg je Rodrigues otvorio u svom rodnom gradu. Canalha je oduševila svojim nostalgičnim ugođajem, a posebno jelovnikom prepunim delicija poput liganja u umaku od ovčjeg maslaca, otvorenog omleta s kozicama i lukom te tradicionalnog bitoquea (odrezak s jajetom i umakom). Pritom, impozantna pećnica na drveni ugljen smještena u kuhinji služi kao svetište u kojem Rodrigues i njegova ekipa na roštilju do savršenstva peku svježe grimizne kozice, školjke i ribu s bogate portugalske obale.

Sada, samo sedam mjeseci od otvaranja Canalhe u Lisabonu, Rodrigues je otvorio i njezinu podružnicu u luksuznome resortu Sublime Comporta na obali pokrajine Alentejo, sat i pol vožnje južno od Lisabona. Radi se o sezonskome restoranu koji će biti otvoren od lipnja do listopada, a koji je nastao zahvaljujući Rodriguesovu partnerstvu s Grupom Paradigma. Otvaranje Canalhe Comporta unapređuje opsežnu gastronomsku ponudu odmarališta, u kojoj glavnu ulogu ima Food Circle, njegov fine dining restoran fokusiran na kuhanje na otvorenoj vatri i korištenje namirnica iz vlastita organskog vrta.

Na svojoj novoj lokaciji u Comporti, Canalha Comporta ima za cilj dočarati opuštenu atmosferu u kojoj su ključni jednostavnost i pažnja, ali prije svega svježe, lokalne namirnice vrhunske kvalitete. Prostor je uređen na način da kombinira tradicionalne portugalske elemente s ostalima iz okolice Comporta. Između drvenih i željeznih konstrukcija ističe se prirodno svjetlo restorana, kao i izlaganje domaćih proizvoda. Prima do 65 gostiju, a uz unutarnju blagovaonicu ima i vanjsku terasu s roštiljem.

Novi jelovnik podijeljen je na predjela, glavna jela za dijeljenje, s raznim opcijama garniranja te dio sa svježim i sezonskim namirnicama. Među predjelima ističu se iberijski charcuterie proizvodi, kao što je pršut maldonado od svinja pata negra albarragena, hranjenih isključivo žirom, zatim svježi kozji sir guilherme, inćuni xaia, popečci od bakalara i tradicionalna zelena jaja (nešto poput križanca između škotskih jaja i devilled egga, ali sa zelenijim nadjevom, začinjenim peršinom, lukom, češnjakom i crnim paprom).

Glavna jela popisuju i neka jela već poznata iz lisabonske Canalhe, kao što su lignje s umakom od kozjeg maslaca, sabljarka s escabecheom od limuna i kaparima ili ljetno povrće na žaru sa žumanjkom i svinjskom obrazinom, dakle ona koja nose Joãov potpis. U dijelu dnevnih jela i svježih proizvoda, koji će varirati ovisno o sezoni, bit će dostupni različiti komadi mesa, razna riba i plodovi mora, sve pripremljeno na roštilju, koji je zaštitni znak i lisabonske Canalhe.

Neke svježe, lagane i povrtne opcije uključuju hladnu krem ​​juhu od rajčice i ružičastih kozica, organsku salatu od rajčice cerquinha ili pečene paprike. Dva jela od riže nadopunjuju taj dio jelovnika, s prženom rižom 'Surf and turf' i rižom s ribom i plodovima mora. Riba i plodovi mora zauzimaju središnje mjesto na jelovniku u dijelu sezonskih namirnica, koje će svakodnevno biti popisivane kredom na pločama restorana.

Među ribom redovito se može naći romba, list, brancina i trilju, a od morskih plodova dostupne su različite opcije poput školjki, ružičastih kozica iz Algarvea, grimiznih kozica i plavog jastoga.

S mesne strane, tu su janjeći kotleti od janjaca iz Alenteja, ribeye i ribeye s kosti mesnice Jacinto te presa (najveći i najukusniji komad iz plećke) maldonado iberijske svinje. Uz sve proteine, postoji i bogat izbor sezonskog povrća, kuhanog krumpira i salata. Deserti uključuju domaće kreacije kao što su tradicionalni leite creme (portugalski crème brûlée), flan, čokoladni mousse s kavom u prahu ili kombinacija breskve, jaja i pistacije.

Osmišljena za sve vrste gostiju, ponuda Canalhe Comporta prilagođava se različitim prigodama - od okupljanja za nedjeljni obiteljski obrok i uživanja u dobroj hrani s prijateljima do posjeta turista koji ljetuju u resortu ili njegovoj blizini, ali i tek uživanju u nekoliko čaša pjenušavih vina ili piva. Fleksibilnost se očituje i u prosječnom računu, koji se prilagođava svim nepcima i džepovima.

'Mi smo demokratski nastrojeni i tu visinu računa sebi postavlja sam gost, a može se kretati od 20 do 200 eura po osobi', kaže João Rodrigues.