Kada popuste mjere mnogi će požuriti u Ikeu po svoju dozu mesnih okruglica, no do tada, jednostavno ćete ih morati naučiti pripremati kod kuće. Švedski div otkrio je svojim najvjernijim kupcima tajnu pripreme ovih slasnih mesnih okruglica, a priprema i nije toliko teška
Osim što u Ikeu odlaze po kupovinu svega potrebnog za kuću, mnogi to koriste za cijelodnevni izlet s neizbježnim ručkom na prvom katu zagrebačke poslovnice. Na meniju većine, osim već dobro poznatog lososa, naći će se mesne okruglice s pire krumpirom, koje tamo, prema mišljenju mnogih, imaju poseban okus.
Nažalost, zbog trenutne situacije, poslovnice diljem svijeta, pa tako i ona u Hrvatskoj, zatvorile su svoja vrata kupcima, no iz švedskog diva odlučili su zahvaliti svojim najvjernijim kupcima na najbolji mogući način - otkrivanjem omiljenog recepta, onog za mesne okruglice.
Sastojci za mesne okruglice:
- 500 g goveđeg mljevenog mesa
- 250 g svinjskog mljevenog mesa
- 1 sitno nasjeckani luk
- 1 režanj češnjaka (nasjeckani ili mljeveni)
- 100 g krušnih mrvica
- 1 jaje
- 5 žlica punomasnog mlijeka
- sol, papar
PRIPREMA:
Dobro pomiješajte smjesu goveđeg i svinjskog mljevenog mesa da ne bude grudica. Zatim dodajte sitno nasjeckani luk, češnjak, krušne mrvice i jaje te sve zajedno promiješajte. Dodajte mlijeko i dobro začinite solju i paprom. Od smjese oblikujte male okruglice. Stavite na čisti tanjur, poklopite i držite u hladnjaku 2 sata kako bi okruglice zadržale oblik tijekom kuhanja.
U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i polako dodajte mesne okruglice. Kad okruglice sa svih strana poprime smeđu boju, stavite ih u posudu za pečenje i prekrijte. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite još 30 minuta.
Sastojci za umak:
- par kapljica ulja
- 40 g maslaca
- 40 g običnog brašna
- 150 ml povrtnog temeljca
- 150 ml goveđeg temeljca
- 150 ml slatkog vrhnja
- 2 žličice sojinog umaka
- 1 žličica Dijon senfa
PRIPREMA UMAKA:
U tavi rastopite 40 g maslaca. Dodajte 40 g običnog brašna i nastavite kuhati, neprestano miješajući 2 minute. Dodajte povrtni i goveđi temeljac te nastavite miješati. Nakon toga ubacite slatko vrhnje, sojin umak i Dijon senf. Nek se umak malo zgusne na laganoj vatri, a nakon toga nastavite miješati.
Kad je sve gotovo, svoje mesne okruglice poslužite s pireom ili kuhanim krumpirom.