OMILJENO JELO

Maštate o mesnim okruglicama iz Ikee? Imamo originalni recept za vas

21.04.2020 u 22:07

Bionic
Reading

Kada popuste mjere mnogi će požuriti u Ikeu po svoju dozu mesnih okruglica, no do tada, jednostavno ćete ih morati naučiti pripremati kod kuće. Švedski div otkrio je svojim najvjernijim kupcima tajnu pripreme ovih slasnih mesnih okruglica, a priprema i nije toliko teška

Osim što u Ikeu odlaze po kupovinu svega potrebnog za kuću, mnogi to koriste za cijelodnevni izlet s neizbježnim ručkom na prvom katu zagrebačke poslovnice. Na meniju većine, osim već dobro poznatog lososa, naći će se mesne okruglice s pire krumpirom, koje tamo, prema mišljenju mnogih, imaju poseban okus.

Nažalost, zbog trenutne situacije, poslovnice diljem svijeta, pa tako i ona u Hrvatskoj, zatvorile su svoja vrata kupcima, no iz švedskog diva odlučili su zahvaliti svojim najvjernijim kupcima na najbolji mogući način - otkrivanjem omiljenog recepta, onog za mesne okruglice.

Sastojci za mesne okruglice:

  • 500 g goveđeg mljevenog mesa
  • 250 g svinjskog mljevenog mesa
  • 1 sitno nasjeckani luk
  • 1 režanj češnjaka (nasjeckani ili mljeveni)
  • 100 g krušnih mrvica
  • 1 jaje
  • 5 žlica punomasnog mlijeka
  • sol, papar

PRIPREMA:

Dobro pomiješajte smjesu goveđeg i svinjskog mljevenog mesa da ne bude grudica. Zatim dodajte sitno nasjeckani luk, češnjak, krušne mrvice i jaje te sve zajedno promiješajte. Dodajte mlijeko i dobro začinite solju i paprom. Od smjese oblikujte male okruglice. Stavite na čisti tanjur, poklopite i držite u hladnjaku 2 sata kako bi okruglice zadržale oblik tijekom kuhanja.

U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i polako dodajte mesne okruglice. Kad okruglice sa svih strana poprime smeđu boju, stavite ih u posudu za pečenje i prekrijte. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite još 30 minuta.

Sastojci za umak:

  • par kapljica ulja
  • 40 g maslaca
  • 40 g običnog brašna
  • 150 ml povrtnog temeljca
  • 150 ml goveđeg temeljca
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 2 žličice sojinog umaka
  • 1 žličica Dijon senfa

PRIPREMA UMAKA:

U tavi rastopite 40 g maslaca. Dodajte 40 g običnog brašna i nastavite kuhati, neprestano miješajući 2 minute. Dodajte povrtni i goveđi temeljac te nastavite miješati. Nakon toga ubacite slatko vrhnje, sojin umak i Dijon senf. Nek se umak malo zgusne na laganoj vatri, a nakon toga nastavite miješati.

Kad je sve gotovo, svoje mesne okruglice poslužite s pireom ili kuhanim krumpirom.