gurmanski mirisi

Mirisne senzacije: Ovi parfemi su vrući hit, a tako dobro mirišu da ih poželite pojesti

20.10.2024 u 12:50

Bionic
Reading

Gurmanski parfemi osvojili su beauty tržište i police kozmetičkih ormarića brojnih trendseterica još prošle godine. A trend parfema koji mirišu tako uvjerljivo da ih gotovo poželite pojesti nastavlja se i ove godine. Tako uz dobro znani Bianco Latte, niche parfem od vanilije koji miriše kolač, tu su i druge mirisne poslastice

Ove godine, ostavimo li po strani arapske parfeme i njihov brutalni trijumf, gurmanski parfemi su i dalje glavna stvar. Pa tako dolazak jeseni doslovce miriši na kavu, kolače i toplinu.

Ima nešto tako čarobno, opijajuće i utješno u mirisu svježeg peciva i kruha, mirisa kuhanja kave ili kolača s vanilijom tek izvađenog iz pećnice. Neki od najboljih parfema toliko dobri mirišu da ih gotovo možete pojesti.

Izvor: Profimedia / Autor: Darla Khazei/INSTARimages/ Image Press Agency / Alamy / Alamy / Lev Radin / Zuma Press / Abaca Press / Alamy / Alamy / Ron Adar, M10s / Zuma Press / Greg Allen / Alamy / Alamy / Profimedia

Gurmanski parfem bio je hit na društvenim mrežama

Društvene mreže već dulje vrijeme postale su diktatori trendova i 'vrućih' proizvoda. Predmeti, od odjeće, cipela, torbi pa do parfema, koji postanu viralni na društvenim mrežama ubrzo se nađu na listama najpoželjnijih, a nakon toga zavlada pomama zbog koje doslovce nestaju s polica.

Upravo se to dogodilo još prošle godine s parfemom Bianco Latte, talijanskog niche brend Giardini Di Toscana. Prvo generacija Z, a nakon toga i šira beauty zajednica za ovaj parfem čula je zahvaljujući TikTok-u, točnije zahvaljujući Adriáni Carreri (@dyanbay), poznatok kao 'španjolski nos' Ova Tiktokerica i studentica parfumeristike ima jasnog favorita kada je riječ o parfemima od vanilije.

Miris poput najfinijeg kolača

Ovaj parfem koji miriši na vaniliju, med i mlijeko bio je vrući hit prošle godine, a popularnost mu ne blijedi ni ove. Dapače senzualna i jestiva bombu u talijanske parfumerijske kuće Giardini di Toscana i dalje je jedan od najpopularnijih.

Zašto je to tako možda se krije već u njegovom službenom opisu gdje je opisan kao maženje, odnosno zagrljaj u oblačiću vanilije, mlijeka i meda, s dodatkom gurmanske ambre. Baš kao što mu sugerira ime, on doista miriše poput najfinijeg mliječnog karamela, tople vanilije i meda.

@dyanbay El mejor perfume del mundo tiene sus competidores 😏☝🏻 @giardiniditoscana #biancolatte #perfume #perfumedulce ♬ sonido original - Adri carrera👃🏻🩷

Gurmanski parfemi za baš svaki nos

I dok su se mnogi za gurmanskim mirisima pomamili još s lansiranjem Bianco Lattea, neki su mu zamjerili da je ipak malo presladak. No, na tržištu ima mnogo drugih gurmanskih parfema koji savršeno uravnotežuju slatkoću s drugim komplementarnim notama.

A ono što ove parfeme čini tako posebnim je činjenica da ne postoje dva ista gurmanska parfema. To je vrsta mirisa koja obuhvaća hranu i piće, pa se oni značajno razlikuju. A ako ove jeseni žudite za gurmansko - mirisnom senzacijom, ovo neki od najboljih gurmanskih parfema koje možete kupiti.

Maison Margiela Replica Coffee Break

Ovo je jedan od prvih parfema za kojim ljubitelji gurmanskih mirisa posegnu kada zahladi. U skladu s Replicom, ovo miriše točno onako kako naziv opisuje: kao najsavršenija, zadovoljavajuća i najugodnija pauza za kavu koji možete zamisliti. Svilenkast je, gladak i prilično suptilan. Ako volite sve što su Gilmore Girls i taj ugodan osjećaj tijekom jeseni, onda ćete ga obožavati.

Granado Fervo Intenso

Ovaj parfem miriše na najukusniju svježe pečenu pitu posluženu s obilnom kuglicom sladoleda. Akord cachaçe je neposredan od prvog nanošenja s osjetnim kakaom i sandalovinom. No nije prenapadan zbog note citrusa koji uravnotežuju aromu. To je prilično linearan miris; taj prekrasni početni spritz traje tijekom dana. Ovo je parfem se čuva za one tople, nostalgične svečane prilike.

Mugler Angel

Kreiran 1992. od strane parfimera Olivier Cresp i Yves de Chirin, Angel je poznat kao prvi moderni gurmanski miris. Ubrzo je osvojio srca mnogih i postao prepoznatljivi miris. Obiluje svim voćnim, slatkim, jestivim i blago začinjenim zahvaljujući velikom rasponu nota. Razigran je i mladenački, idealan tijekom cijele godine bez obzira na doba dana. Također je dugotrajan parfem, što je jedan od razloga zašto je toliko voljen. Danas je to miris koji volite ili mrzite, a njegov snažni utjecaj na industriju parfema ne može se poreći.

Kilian Angel's Share

Inspiriran 'anđelovim udjelom', količinom isparavanja koja se događa tijekom procesa starenja alkohola, ovo je alkoholan, drvenast i topli začinski miris. Ovo je zadivljujući zimski, noćni parfem, a budući da je raskošan, idealan je za one posebne prilike tijekom svečanih praznika. Prve note koje se osjete su konjak u kombinaciji sa začinjenim cimetom. A dok se te arome talože, kremasta vanilija dolazi do izražaja dok se cimet zadržava u pozadini. Ovaj parfem je jak i trajat će cijeli dan.

Hermetica Tonkandy

Ovaj parfem je za one koji se ne smatraju tipičnim ljubiteljima gurmanskih parfema. Prvo osvaja svježim, oštrim i zeljastim notama, zahvaljujući geraniju, a citrusna karamela suptilno se probija dok se parfem suši na koži. Cimet se zadržava s utješnom i kremastom vanilijom, a parfem djeluje istovremeno toplo i osvježavajuće.

Olfactive O Gourmand

Malo pristupačnija, ali još uvijek apsolutno zadivljujuća opcija je Olfactive O Gourmand Eau de Parfum. Sve je ono što biste očekivali od gurmanskih nota: lagano pijan od ruma, bogat od čokolade i sladak od meda i smokve. Savršeno uravnotežuje ove note što rezultira slatkim, ali ne pretjerano aromatičnim mirisom. Prekrasna mješavina u kojoj će uživati ​​i poklonici gurmanskih parfema i njihovi kritičari.

Kayali Yum Pistachio Gelato 33

Kreirao ga je parfumer Cresp, čovjek koji stoji iza mnogih kultnih gurmanskih parfema, od kojih je najpoznatiji gore spomenuti Mugler Angel. Ovo vrlo ukusan miris, što se može reći već samo gledajući njegove note. Započinje citrusnom notom zahvaljujući bergamotu i dašku orašastih plodova. Na koži se suši, puštajući aromu šećerne vate i šlaga da se pomiješaju zajedno s drvenastim sandalovinom.