Pun POGODAK

Naglašava obline, a istovremeno skriva nedostatke: Cindy Crawford dominirala u kultnoj haljini

17.10.2024 u 12:02

  • +2

Cindy Crawford

Izvor: Profimedia / Autor: Monica Schipper / Getty images / Profimedia/Canva

Bionic
Reading

Izložba 'Diane von Furstenberg: Woman Before Fashion' debitirala je u Sjevernoj Americi, sa slavnim gošćama predvođenim legendarnim supermodelom iz 90-ih

'Oooooh, izgledaš zapanjujuće', kazala je čuvena dizajnerica Diane von Furstenberg ugledavši Cindy Crawford kako na njezinu izložbu u Los Angelesu ulazi odjevena u arhivski model njezine legendarne haljine na preklop.

'Prva revija koju sam nosila u New Yorku bila je od Diane', kazala je Crawford stigavši ​​u galerijski dio Kulturnog centra Skirball u Los Angelesu.

'Diane je pokazala ženama kako se odijevati za posao, a da pritom budu seksi', izjavila je slavna brineta o utjecaju von Furstenberg, u čijoj je haljini na preklop osigurala najveću pozornost.

Izvor: Profimedia / Autor: Darla Khazei/INSTARimages/ Image Press Agency / Alamy / Alamy / Lev Radin / Zuma Press / Abaca Press / Alamy / Alamy / Ron Adar, M10s / Zuma Press / Greg Allen / Alamy / Alamy / Profimedia

Zahvaljujući dizajnerici Diane Von Furstenberg, haljine na preklop postale su omiljenim modelom 70-ih, a upravo ona zaslužna je za njihovo moderno poimanje. Ova haljina (koja vuče korijene s Istoka) osigurala je globalni uspjeh dizajnerici, ali i postala simbolom jedne ere.

Belgijska dizajnerica uvela ju je u modu 1973. godine izazvavši pravu revoluciju: njezine 'haljine koje se omotavaju' od žerseja s V-izrezom i naglašenim grafičkim, apstraktnim ili životinjskim printovima, prilagođavaju se svim tipovima tijela zahvaljujući zatvaranju s vezicama - detalju koji naglašava obline, a istovremeno skriva nedostatke.

Udobna i šik, lagana i senzualna, haljina na preklop postala je simbolom modernosti i ženske emancipacije.

Izložba 'Diane von Furstenberg: Woman Before Fashion'

Izložba 'Diane von Furstenberg: Woman Before Fashion' u Los Angelesu biti će otvorena do prvog rujna iduće godine, a debitirala je u Bruxellesu 2023. godine, gdje je dizajnerica rođena.

Izložba istražuje karijeru von Furstenberg od 70-ih do danas, prikazujući više od 50 odjevnih predmeta iz njezinih arhiva uz umjetnička djela, intervjue, eseje i druge osobne predmete koji se dotiču toga kako su umjetnost, priroda i američki osjećaj slobode koji je iskusila kroz oči imigranta imali utjecaj na njezin dizajnerski rad.

  • +5
Dizajnerica Diane von Fürstenberg Izvor: Profimedia / Autor: JP Yim / Getty images / Profimedia

Skirballova iteracija izložbe također dijeli njezinu povijest kao kćeri osobe koja je preživjela holokaust s artefaktima i snimkama njezine majke Liliane Nahmias koja govori o svom iskustvu. Revija također produbljuje razgovore koje je von Furstenberg vodila s drugim dizajnerima, prikazujući njihove radove uz njezine, uključujući Claire McCardell, koja je utjecala na legendarnu haljinu na preklop.

'Upravo sam pogledala njezin dokumentarac prije nekoliko tjedana i mislim da je ona lider', kazala je na otvorenju izložbe u Los Angelesu američka dizajnerica Anine Bing, referirajući se na film, 'Diane von Furstenberg: Woman in Charge', dostupan na streaming servisu Disney+.

Diane von Furstenberg: Woman in Charge | Trailer | Hulu Izvor: Društvene mreže / Autor: Hulu