Jesen je idealno vrijeme za uživanje u finim i ukusnim slasticama od ovog slasnog i mirisnog voća
Tako jednostavne, a opet posebne, jabuke su voće u kojem uživamo tijekom cijele godine, no mnogi će se složiti kako je jesen savršeno vrijeme za isprobati fine delicije s jabukama uz npr. topli biljni čaj.
Ovaj sočni kolač s mirisnim pojačanjem u vidu muškatnog oraščića i vanilije zasigurno će se svidjeti svima, a nije pretjerano kompliciran za pripremiti.
Potrebni sastojci:
- 2 kisele jabuke
- 2 šalice brašna
- 1/4 žličice praška za pecivo
- 2 žličice mljevenog cimeta
- 1 žličica svježe naribanog muškatnog oraščića
- 1/4 žličice soli
- 1/2 šalice maslaca (omekšanog na sobnoj temperaturi)
- 1/2 šalice šećera
- 1/3 šalice meda
- 1/2 šalice bademovog mlijeka (može i sojino ili obično mlijeko)
- 2 velika jaja
- 1/2 žličice vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 176 Celzijusa. Namažite lim za pečenje kolača. Ogulite i narežite jabuke na velike kriške. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol dok se ne sjedine.
U velikoj zdjeli mikserom izmiješajte maslac dok ne postane gladak. Dodajte šećer i med i miješajte dok ne postane pahuljasto. Dodajte cijelo vrijeme miješajući jedno po jedno jaje, a zatim vaniliju. Nastavite miješati kako bi se polako svi sastojci ugradili u tijesto.
Na kraju dodajte mlijeko uz stalno miješanje - te brašno i miksajte sve dok ne dobijete glatko, kremasto tijesto. Sada umiješajte narezane jabuke i rasporedite u pripremljenu posudu. Jabuke rasporedite kružno po tijestu. Stavite posudu na gornji stalak svoje zagrijane pećnice na oko 40-50 minuta.
Kao i kod svih kolača, i ovaj je gotov kad čačkalica (ili npr. komadić tanke špagete) ubačen unutra izađe potpuno suh. Ostavite da se kolač malo ohladi i uživajte. Budući da je sam po sebi vrlo sočan i ukusan, nisu mu potrebni dodatni ukrasi no ljubitelji sladoleda mogu ga poslužiti uz kuglicu sladoleda. I dobar tek.