Tjestenina se priprema na bezbroj načina, a ako ste u potrazi za jednostavnim umakom, evo ideje za brzopotezni recept kojim ćete ugodno iznenaditi svoje ukućane
Za ovaj recept potrebni su vam bucatini, vrsta tjestenine poput špageta no s prazninom iznutra, a savršeno se sljubljuju s ovim ukusnim umakom koji je za prste polizati.
Sušene rajčice, masline i ajvar odličan su spoj koji donosi dašak ljeta te će se svidjeti i najmlađima.
Sjajna je stvar što za pripremu ovog jela nećete uložiti puno vremena: za pripremu je potrebno svega 5 minuta, a na kuhanje traje samo 15 minuta.
Sastojci:
- Bucatini ili špageti (može i druga tjestenina po izboru)
- 1/2 tanko narezanog manjeg crvenog luka
- 1 žlica kvalitetnog maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka
- 2 žličice suhog origana
- 2 žlice votke (po želji, nije nužno)
- 1,5 šalice blagog ajvara
- 4 žlice sušene rajčice konzervirane na ulju, ocijeđene i nasjeckane
- 4 žlice narezanih maslina
- Naribani parmezan za ukras (po želji)
- Svježi bosiljak za ukras (po želji)
Upute:
Stavite vodu da zavrije i dodajte sol. Dodajte tjesteninu i skuhajte al dente, prema uputama na pakiranju. Za to vrijeme zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte maslinovo ulje, a zatim dodajte luk i kuhajte dok ne omekša, oko 4 minute. Dodajte origano i promiješajte pa kuhajte još 4 minute ili dok luk ne počne dobivati zlatno smeđu boju. Dodajte češnjak i kuhajte još pola minute. Ako koristite votku, dodajte to sada i promiješajte i pustite da se kuha još nekoliko minuta.
Dodajte ostatak umaka: ajvar, zatim sušene rajčice, zatim masline, stalno miješajući. Izvadite jednu šalicu vode za tjesteninu iz lonca i dodajte je u tavu i miješajte dok se sve ne sjedini. Po potrebi dodajte još vode za tjesteninu da biste postigli željenu konzistenciju. Ocijedite tjesteninu i dodajte je u tavu.
Poslužite s ribanim parmezanom i svježim bosiljkom. Dobar tek!