PRAVO OSVJEŽENJE

Napravite limunadu ili koktel s bosiljkom

18.07.2012 u 07:52

Bionic
Reading

Bosiljak je omiljeni začin za mnoga jela, ali možda niste znali da je izvrstan kao ljetno rashlađenje u obliku sirupa, limunade te izvrsno ide i u koktel

Bosiljak lako možete uzgojiti i kod kuće, a što je bolje od svježih listića koje ste ubacili u umak ili složili osvježavajuću limunadu? Gastro blog My Man's Belly! podijelio je s čitateljima dva zgodna recepta koji su brzi za pripremu i idealni kao ljetno osvježenje.

Sirup od bosiljka

3/4 čaše šećera
3/4 čaše vode
3/4 listića bosiljka

Priprema:

Limunadu pripremite zajedno

Sve sastojke stavite na tavicu i pustite da kuha dok se šećer potpuno ne otopi i stvori jednolična smjesa. Za to je potrebno i do 20 minuta. Zatim izvadite listiće bosiljka. Sirup spremite u bocu i zatvorite, a možete ga čuvati u hladnjaku do dva tjedna.

Limunada s bosiljkom

- 50 grama sirupa od bosiljka
- 50 grama svježe iscijeđenog soka od limuna
- decilitar ili dva hladne vode
- nekoliko listića bosiljka za dekoraciju

Priprema:

Sok od limuna i sirup od bosiljka ulijte u veliku čašu pa napunite ledom. Zatim dodajte vodu i ukrasite s nekoliko listića bosiljka. Umjesto obične vode, možete koristiti mineralnu. Ako želite pripremiti nešto alkoholno, uz malo votke ili ruma za čas na stolu imate zgodan koktel. Najbolji omjer je pola vode, pola pića.