Splitski pjevač odavno je pokazao da se odlično snalazi s mikrofonom u ruci, na kazališnim daskama, u plesu, ali i u kuhinji. Upravo njegova nova kulinarska čarolija oduševila je sve na njegovom profilu na Instagramu, na kojem je otkrio svoj novi recept
'Spiza u doba korone', tako je Luka Nižetić napisao uz recept za varivo od slanutka, koje će vas oduševiti na prvu. Mnogi od vas ne znaju što bi s tom grahoricom, pa ju jednostavno samo pripreme uz malo bučinog ulja na salatu, no slanutak se može pripremiti na zaista razne načine, a recept splitskog pjevača postat će vam omiljen.
Sastojci:
- slanutak
- maslinovo ulje, sol
- dva lovorova lista
- 2 češnja češnjaka
- rajčica
- piment, slatka dimljena paprika, muškatni oraščić
- shitake gljive
- rižin ocat
- soja sos ili tamari
- jaje
- 2,3 šake špinata
Priprema:
Skuhati prethodno namočeni slanutak. Kuhati ga s malo soli, maslinovog ulja i dva lovorova lista. Kad je skoro gotov (paziti da nije prekuhan), procijediti ga i ostaviti sa strane malo vode u kojoj se kuhao. Zagrijati maslinovo ulje, baciti na ulje protisnuti češnjak, dva češnja, neka samo malo požuti, potom dodati slanutak i pustiti neka se tostira tako da uhvati koricu. Dodati sjeckanu rajčicu i vodu koju je ostala od kuhanja slanutka. Neka sve zakuha i potom neka se krčka na tiho.
Od začina dodati piment, slatku dimljenu papriku (pimento de la vera) i muškatni oraščić. Za to vrijeme na jako užarenoj tavi tostirati shitake gljive, ali ih se ne smije previše 'mrcvariti', kako bi ostale mesnate. Kad su gotove, dodati malo rižinog octa i soja sosa ili tamarija. Ostaviti sa strane.
Lonac napuniti vodom, više od pola, dodati dvije žlice octa i malo soli, neka voda uzavre, potom smanjiti na skroz tiho. Razbiti jaje u malo cjedilo i pustiti da iscuri višak iz bjelanjka. Kružnim pokretima kuhačom napraviti u vodi vir (vrtlog) i u njega istresti jaje iz cjedila - na taj način će se oblikovati poširano jaje iz snova. Kuhati dvije minute! Ugasiti slanutak koji krčka, ubaciti dvije, tri šake špinata, sve promiješati i to je to!
Servirati u zdjelici ili dubokom tanjuru. Staviti kacijolu (šeflju) slanutka, gore posložiti gljive i na kraju u sredinu polegnuti savršeno poširano jaje! Posuti sezamom, začinskim biljem po želji i, naravno, zaliti maslinovim uljem!