Zaželjeli ste se nečeg slatkog, a jednostavnog? Imamo rješenje - i to ne jedno nego tri, jednako slatka i gotova u tren oka jer kome se da provoditi sate u kuhinji kuhajući i pospremajući. Odabrali smo stoga tri recepta za čokoladne torte koje će zadovoljiti i one neizbirljivije, a bonus je što priprema traje jedva 15 minuta
Božanstvena Caprese torta
Torta Caprese, talijanski je slatki klasik koji potječe s prekasnog otoka Caprija, a ovaj božanstveni kolač bez trunke brašna osvaja jednostavnošću i savršenim spojem čokolade i badema.
Potrebni sastojci (za kalup promjera 24 cm)
- 250 g bademovog brašna
- 250g tamne čokolade
- 130 g šećera
- 150 g maslaca
- 5 jaja
- Malo soli
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
Priprema:
Čokoladu i maslac otopite na pari i pustite da sa ohladi do sobe temperature. Za to vrijeme odvojite žumanjke od bjelanjaka, te od bjelanjaka i polovice šećera napravite čvrsti snijeg.
Žumanjke i ostatak šećera izmiksajte te im dodajte otopljenu čokoladu s maslacem, sol, vaniliju, te sve zajedno izmutite na manjoj brzini.
U smjesu zatim dodajte bademovo brašno koje ćete silikonskom špatulom pažljivo umiješati.
Zatim na red dolaze bjelanjci koje također pažljivo umiješajte u smjesu, prvo jednu trećinu te (špatulom, nikako ne mikserom), te zatim ostatak nježno miješajući.
Smjesu izlijte u kalup čije ste dno obložili papirom za pečenje, a rubove namastili te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C. Torta se peče oko 25 do 30 minuta, a u sredini mora ostati vlažna.
Pospite je po želji šećerom u prahu i poslužite još mlaku s tučenim slatkim vrhnjem.
Kraljica svih čokoladnih torti
Samo četiri namirnice – čokolada, maslac, brašno i jaja - u ovoj se torti stapaju u neodoljiv čokoladni san. Torta koja osvaja okusom i jednostavnošću djelo je chefa Christiana Cabaliera.
Potrebni sastojci
- 120 g mliječne čokolade
- 150 g tamne čokolade
- 300 g maslaca
- 15 g glatkog brašna
- 80 g šećera
- 5 svježih jaja
Priprema
Kalup za tortu promjera 28 cm namažite maslacem i stavite u hladnjak da se ohladi. Obje vrste čokolade natrgajte na komadiće i s maslacem otopite na pari.
Otopljenu smjesu povežite pjenjačom, sklonite s pare pa dodajte jedno po jedno jaje, svaki put miješajući dok se smjesa ne poveže.
Umiješajte brašno i šećer. Sve dobro povežite, izlijte u rashlađeni kalup i pecite od 15 do 20 minuta na 180 °C.
Pečenu tortu ostavite da se hladi barem četiri sata i tek je onda izvadite iz kalupa.
Prijedlog za serviranje: Uz ovu tortu možete poslužiti svježe bobičasto voće i tučeno vrhnje s vanilijom ili sladoled od vanilije ili pistacija.
Čokoladna torta s jabukama i grizom
Poznati kolač donosimo s ponešto izmijenjenim sastojcima, s manje šećera, a umjesto oraha koristimo bademe (možete ih zamijeniti s lješnjacima), a preliven je s neodoljivim čokoladnim ganache preljevom.
Potrebni sastojci
- 120 g šećera
- 3 jaja
- 80 g griza
- 200 ml mlijeka
- 120 g maslaca
- 80 g mljevenih badema
- 1 velika žlica kakaa u prahu
- 50 g čokolade za kuhanje
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer 100 g maslaca
- 2 velike naribane jabuke (granny smith)
- malo naribane korice naranče i limuna
Priprema
Izmiksajte jaja sa šećerom, dodajte rastopljeni maslac, čokoladu i kakao.
Izmiješajte suhe sastojke te u smjesu dodajte bademe, griz, prašak za pecivo i mlijeko.
Očistite i naribajte jabuke te dodajte u smjesu i sve sjedinite.
Stavite peći u namašćen kalup za torte (26 cm) u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva i pecite oko 40 minuta ili provjerite čačkalicom je li pečeno. Ubodite čačkalicu u tortu i ako je čista kad je izvadite, znači da je torta pečena.
Kad se kolač ohladi prelijte ga toplim ganacheom i ohladite.
Recept za ganache
- 120 g čokolade
- 120 ml slatkog vrhnja
Slatko vrhnje zagrijte, zatim dodajte čokoladu te miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu kojom ćete preliti kolač.