PROLJETNA DELICIJA

Nemojte propustiti Istarske dane šparuga

21.03.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Od 24. ožujka do 15. svibnja u sjeverozapadnoj Istri održavaju se osmi po redu Dani istarskih šparuga

U organizaciji turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja ova manifestacija posvećena je jednoj od najcjenjenijih samoniklih kultura koje uspijevaju na području Istre. Birani restorani i konobe, njih čak 34, u ovom će razdoblju nuditi maštovite, ukusne i mirisne delicije u posebnim menijima, koje će pratiti vrhunska lokalna vina i maslinova ulja.

Divlja šparoga, osim kao višenamjenska namirnica, poznata je i kao jedna od nutritivno najuravnoteženijih vrsta biljaka. Zbog niskokaloričnosti, bogatstva vitaminima, mineralima i vlaknima zovu je čuvarom zdravlja, ali i afrodizijakom. Za to je zaslužan visok udio vitamina E koji je poznat i kao vitamin plodnosti. Sve ove karakteristike čine samoniklu šparogu idealnom namirnicom za sve koji se žele zdravo hraniti, a pri tome uživati u pravom gurmanskom iskustvu.

Dani istarskih šparuga predstavljeni su u restoranu Stari Kaštel u Bujama gdje su okupljeni, uživajući u delicijama mladih chefova Kristijana Budiše i Nikole Tadijanovića, imali priliku doživjeti djelić ponude koja očekuje posjetitelje. Specijaliteti su sljubljivani s vinima Veralda Luciana Visintina i maslinovim uljima Oleum Vitae, koje je predstavio Nino Činić. Svoj vrhunski med, korišten za pripremu deserta, predstavio je pak Marčelo Melon iz API Melona.

'Iako branje šparuga podrazumijeva čeličnu volju i spremnost na pokoju ogrebotinu, svi ćemo se složiti da je rezultat više nego vrijedan truda. Kombinacije su bezbrojne, od najpoznatijih fritaje, juha, domaćih tjestenina i rižota, preko vještih kombinacija s mesom i ribom pa čak do slasnih deserta. Istarska šparuga je delicija, hrana, lijek i afrodizijak u jednom, pa ne čudi da smo joj posvetili manifestaciju koja traje skoro dva mjeseca', istaknuo je jedan od organizatora, Valter Bassanese, direktor Turističke zajednice Buje.