Dobro su poznate zdravstvene prednosti leće koja je podjednako ukusna i kao varivo, salata ili prilog brojnim jelima
Hladniji mjeseci idealni su variva, a među njima je jedno od najpopularnijih ono pripremljeno od leće, žitarice koju nutricionisti jako hvale zbog njezinih brojnih prednosti.
Možete je pripremiti npr. s dodatkom suhog mesa ili kobasica, a rezultat je doista za prste polizati.
Sastojci:
- 250 g leće iz limenke
- 1 luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 1 zelena paprika
- 2 rajčica
- 200 g krumpira
- 200 g kobasice (po želji)
- 2 lovorova lista
- 1 žličica slatke paprike
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica vinskog octa
- sol, papar
Priprema:
Ocijedite leću iz limenke, zatim nasjeckajte luk i režnjeve češnjaka. Mrkvu izrežite na ploške. Ogulite, operite i nasjeckajte krumpir, a zatim nasjeckajte papriku kojoj ste uklonili peteljku i sjemenke.
Uklonite kožicu s kobasice i ozrežite je na ploške.
U loncu zagrijte ulje i pržite češnjak i luk 5 minuta.
Zatim, dodajte mrkvu, krumpir, ploške kobasice, lovor i nasjeckanu papriku, začinite solju, paprikom i svježe mljevenim paprom i kuhajte još 5 minuta.
Dodajte ocijeđenu leću i ocat, podlijte vodom i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta te kasnije maknite lovor.
Varivo rasporedite u tanjure i poslužite dok je vruće. I dobar tek!