za vrućih noći

Nezdravo je spavati uz ventilator, a evo kako vam škodi

25.07.2024 u 10:06

Bionic
Reading

I dok nam se čini kako temperature nikad nisu bile više, muku mučimo sa spavanjem. Zbog vrućina se često budimo znojni i nervozni, a kao jedino rješenje često se nameće - ventilator ili klima. Ipak, zrak iz rashladnih uređaja često nam čini loše, a da toga nismo ni svjesni

Hrvatska, ali i cijela regija muku muče s toplinskim udarom, a nesnosne temperature zraka utječu i na temperature mora. Prije nekoliko je dana temperatura mora u Dubrovniku u 17 sati bila čak 29,7 stupnjeva, čime je srušen rekord najviših temperatura mora zabilježenih u našem moru. I dok su dnevne temperature previsoke za normalan život, ni noću ne dolazi do značajnijeg opadanja temperatura zbog čega mnogi imaju problema sa spavanjem.

Minute koje provodimo pokušavajući ignorirati vrućinu i utonuti u san često završavaju neuspješno, a jedini spas često nam čini - ventilator.

I iako u ventilator često gledamo kao u spas, taj voljeni pomoćnik u nevolji često će nas dovesti do drugih nevolja. Stručnjak za spavanje Martin Seeley komentirao je kako mnogi u svojim kućama koristimo ventilatore, ali i kako bismo trebali izbjegavati postavljanje ventilatora u spavaće sobe kako se ne bismo morali suočiti s nekim težim posljedicama.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Može uzrokovati ukočen vrat ili bolne mišiće

'Ako već imate bolove u mišićima, primjerice od vježbanja ili lošeg držanja dok puno radite za stolom, koncentrirani hladan zrak iz ventilatora može uzrokovati dodatno napinjanje i grčenje mišića, uzrokujući još veću bol', objašnjava Martin koji savjetuje da, ukoliko ipak ne možemo spavati bez ventilatora, barem pripazimo da područje vrata nije izravno ozračeno hladnim zrakom iz ventilatora.

Može pogoršati alergijske reakcije

Kada je električni ventilator uključen, on cirkulira zrak u prostoriji, što diže i prašinu i razne bakterije.

'Ono o čemu mnogi ljudi ne razmišljaju je da također cirkulira grinje, pelud i drugi alergene. Dakle, ako pretjerano kišete, suze vam oči, curi vam nos, imate svrbež u grlu, pa čak i otežano disanje, provjerite nema prašine na lopaticama ili mlaznicama vašeg ventilatora', rekao je stručnjak za strane medije te savjetovao da taj ventilator iz spavaće sobe čistite češće nego inače.

Može dovesti do začepljenja sinusa

Da, da, oni koji imaju strah da će se zbog klime razboljeti su u pravu.

Ventilator u spavaćoj sobi može biti razlog prehlade. Konstantan i uglavnom suh zrak koji ventilator uzburkava može dovesti do isušivanja nosa i grla, što zauzvrat znači da tijelo mora proizvoditi više sluzi kako bi održalo ravnotežu vode.

Kako se ne bi došlo do isušivanja nosa i grla, potrebno je redovito piti više od dvije litre vode svaki dan i na taj način svom tijelu osigurati dovoljno tekućine.

Može potaknuti suhe oči i upalu

Stalno suočavanje sa suhim zrakom ne samo da može isušiti sinuse, već i oči te kao rezultat toga može doći do iritacije i upale. Osobito bi trebali biti oprezni oni koji nose kontaktne leće jer one povećavaju vjerojatnost suhoće i iritacije.