MICHELINOV VODIČ

Nove uzdanice s tri zvjezdice potvrdile veliku godinu za nordijsku gastronomiju

28.10.2024 u 10:16

Bionic
Reading

Novo Michelinovo izdanje vodiča za nordijske zemlje, promovirano u Helsinkiju, pokriva restorane iz Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske, a uključeno je ukupno 268 restorana. Najvažnija vijest je da su se danski Jordnær i norveški RE-NAA pridružili najvišem rangu restorana s tri Michelinove zvjezdice.

Nove nagrade znače da sada u regiji postoji 6 restorana s tri zvjezdice, a tu su i dva nova restorana s dvije zvjezdice, kao i devet novih s jednom zvjezdicom, uz 4 nove zelene zvjezdice (označava restorane s izraženom održivom praksom) i osam lokala koji su dobili oznaku Bib Gourmand (lokali s odličnom hranom po umjerenoj cijeni).

U godini koja je velika za nordijsku gastronomiju, restoran Jordnær postao je treća adresa u Danskoj koja je dobila takvo priznanje. Sva tri lokala nalaze se u Kopenhagenu ili oko njega, čime se učvršćuje status tog grada kao globalne gastronomske destinacije. Chef-vlasnik Eric Kragh Vildgaard, njegova supruga Tina Kargh (voditeljica restorana) i cijela ekipa restorana itekako su zaslužni za svoj novi status, jer su Michelinove inspektore oduševili nevjerojatno vještim, inteligentnim i, iznad svega, ukusnim kuhanjem. U tehnički veličanstvenim jelima, koja spajaju delikatnu složenost s klasičnom suzdržanošću, rabe se plodovi mora i povrće najviše kvalitete.

Isto tako, u Norveškoj je RE-NAA postao prvi restoran u Stavangeru koji je osvojio tri Michelinove zvjezdice. Vodi ga chef-vlasnik Sven Erik Renaa, a služi kao pozornica za velike talente ekipe restorana, kao i za izvanredne norveške namirnice koje chefovi tretiraju s besprijekornim razumijevanjem i osjećajem za ravnotežu. Posebno je vješt način na koji se suptilni okusi plodova mora spajaju s jačim pratećim namirnicama. Cjelokupni doživljaj, od usluge do okruženja, doista je vrhunski.

Dosadašnji lokali ranga tri zvjezdice –švedski Frantzén, norveški Maaemo te danski Geranium i Noma – i ove su godine zadržali svoja priznanja.

U novom vodiču pojačan je i razred s prestižne dvije zvjezdice. Restoranska scena u Oslu nastavila je jačati, uz dodatak novog restorana s tom ocjenom, Kontrasta. Budući je otvoren prije više od deset godina, to priznanje predstavlja veliko postignuće za chefa Mikaela Svenssona i njegovu ekipu, koji guraju održivost u prvi plan svog kuhanja, dok svoju tehničku vještinu rabe kako bi svako jelo bilo pravo malo remek-djelo.

U Švedskoj, južna baltička obala te zemlje dom je još jednog trijumfa vrijednog dvije zvjezdice. Naime, u restoranu VYN, chef-vlasnik Daniel Berlin, nakon što je već osvojio dvije zvjezdice u svom prethodnom restoranu, ponovio je taj uspjeh s WYN-om. Sada, u okruženju nekadašnjeg seoskog imanja, nastavlja napredovati i nuditi iznimno ukusna jela koja su čvrsto povezana s okolinom.

Zajedno s novonagrađenim restoranima s dvije zvjezdice, Michelinov vodič za 2024. sada preporučuje ukupno 13 restorana te kategorije ('izvrsno kuhanje, vrijedno skretanja s puta') - 7 u Danskoj, 4 u Švedskoj te po 1 u Finskoj i Norveškoj.

Nordijski izbor ove je godine također je pojačan i dolaskom devet novih restorana s jednom zvjezdicom. Zanimljivo je da je svaki od njih također i potpuno novi dodatak vodiču, što ukazuje na intenzitet pojave vrijednih novih restorana u regiji. Među njima su Aure iz Kopenhagena, smješten u skladištu barutane iz 18. stoljeća, koja pruža prekrasan ambijent za vrhunsko rafinirano kuhanje. I Helsinki je ove godine dobio novu zvjezdicu, i to zahvaljujući jedinstvenom i vrlo teatralnom restoranu The ROOM Kozeena Shiwana, gdje taj chef-vlasnik svojim kreativnim jelima priča svoju životnu priču. Drugdje u Finskoj, Tapio u Ruki donosi gastronomiju na visokoj razini u popularno skijalište, s naglaskom na prekrasnim prirodnim okusima iznimnih namirnica.

U Norveškoj, Stavanger nastavlja svoju impresivnu godinu s jednom zvjezdicom za Hermetikken. Tu su inspektori bili impresionirani vrhunski izvedenim jelima koja nadopunjuju veličanstvenu, široku vinsku kartu. Nedaleko od Rosendala nalazi se Iris, također dobitnik zvjezdice, sa svojom neobičnom lokacijom u plutajućoj strukturi koja pruža uistinu poseban doživljaj. U glavnom gradu, Bar Amour pridodaje ionako impresivnoj gastronomskoj sceni Osla s besprijekorno vođenim doživljajem koji spaja izvrsne namirnice s etikom 'od nosa do repa' i suptilnim portugalskim utjecajima.

Švedska, a posebno Stockholm, imali su fantastičnu godinu, s tri nova restorana s jednom zvjezdicom dodana izboru. U Celesteu, u otvorenoj kuhinji chefovi rade velikom preciznošću na izdašnom degustacijskom jelovniku dopunjenom sjajnim izborom vina, koktela ili bezalkoholnih pića koja se slažu uz svako jelo. Na luksuznom kraju ljestvice, Seafood Gastro nalazi se unutar kultnog Grand Hôtela i pruža dekadentni doživljaj, u kome se chefovi ne oslanjaju samo na kvalitetu svojih vrhunskih namirnica, već ih poboljšavaju velikom tehničkom vještinom. Konačno, Dashi postaje drugi gradski japanski restoran sa zvjezdicom, zahvaljujući strasti chefova i njihovim preciznim, besprijekorno spravljenim jelima.

Ove godine četiri su se nova restorana pridružila dobitnicima Michelinove zelene zvjezdice, čime se ukupan broj ekološki uzornih restorana popeo na 36 i naglasio značaj nordijske regije kada je u pitanju postizanje ekološkog napretka unutar industrije. Novi dobitnici su danski Alimentum u Aalborgu i Tri u Aggeru, zatim finski Nokka u Helsinkiju i norveški Kontrast u Oslu.

Objavljeno je i osam novih Bib Gourmanda za nordijsku regiju, s čak četiri iz Kopenhagena (Paesàno, Gabrielle, Bobe i no. 2) te po dva u Helsinkiju (plein i 305) i Oslu (Frances i The Little Pickle).

Eto dovoljno mamaca ukoliko ovoga ljeta krenete na sjever…