DIVNI VRIJESAK

Ova prekrasna biljka uljepšava vrtove i do dugo u jesen; evo kako je njegovati

28.09.2024 u 17:45

Bionic
Reading

Calluna vulgaris, kako je latinsko ime vrijeska ili vrijesa, može narasti i do 80 centimetara, njezini su raskošni cvjetovi otporni i na mraz. Cvate od srpnja pa sve do kraja listopada, pa čak i dulje ako su vremenski uvjeti povoljni

Vrijesak je zimzeleni grm zelenih listova i cvjetova nalik zvonu, skupljenih u klas, te ga je lako prepoznati i zbog specifičnih listova jajolikog oblika.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Cvjetovi vrijeska dolaze u brojnim varijantama, a posebno su lijepi i dekorativni u jesen.

Iako je najrašireniji naziv vrijesak, u nekim dijelovima Hrvatske nazivaju ga i zrnovac, vriština, borovo cviće, bresina...

Ukoliko svoj vrt ili terasu želite ukrasiti ovom lijepom biljkom prije svega pripazite na odabir tla.

Vrijesku najbolje paše mješavina pjeskovitog i kiselog tla s humusom, a sadnja se treba obaviti u proljeće ili jesen kad je temperatura oko 10 Celzijevih.

Dobra je ideja, objašnjavaju iskusni vrtlari, da ga se posadi s drugim biljkama sličnih potreba poput ljubičica, bršljana...

Što se tiče samog uzgoja i održavanja, treba reći da vrijesak uistinu nije zahtjevna biljka. Odlično će izgledati u tegli, ali i na terasi ili vrtu. Sama biljka jednostavna je za uzgoj, prilično je otporna i na sušu, no ipak se preporučuje redovito je zalijevati želite li da izgleda lijepo i zdravo.

No oprez: neka tlo uvijek bude vlažno, a ne previše natopljeno. Posebno u prvim godinama nakon sadnje, zalijevanje je ključno za razvoj korijenskog sistema.

Kod presađivanja vrijeska, važno je tlo održavati vlažnim što će pomoći biljci da uspostavi korijen.

Vrijesak je prilično otporan na hladnoću, ali mlade biljke mogu biti osjetljive na jake mrazeve. Preporučuje se malčiranje tla ili prekrivanje biljke granama crnogorice kako bi se zaštitile od ekstremnih zimskih uvjeta.

Treba spomenuti i da je vrijesak poznat i po svojim ljekovitim svojstvima, a jako ga vole i pčele.

Evo najčešćih grešaka prilikom uzgoja vrijeska:

1. Neprikladno tlo

Vrijesak preferira kisela tla s pH između 4,5 i 5,5. Jedna od najčešćih grešaka je sadnja u neutralno ili alkalno tlo, što može otežati rast biljke. Stoga prije sadnje provjerite pH tla i po potrebi dodajte treset ili neki drugi kiselinski dodatak kako biste smanjili pH vrijednost.

2. Pogrešno zalijevanje

Vrijesak voli vlažno, ali ne natopljeno tlo. Pretjerano zalijevanje može dovesti do truljenja korijena, dok nedovoljno zalijevanje može izazvati isušivanje biljke. Zato zalijevajte redovno, ali pazite da voda slobodno otječe. Koristite malč kako biste zadržali vlagu u tlu.

3. Nedovoljno sunca

Iako vrijesak može rasti u polusjeni, najljepše cvjeta na sunčanim mjestima. Sadnja u sjeni može dovesti do slabijeg cvjetanja i manje živih boja. Važno je odabrati mjesto koje je barem pola dana izloženo suncu kako biste potaknuli bogatije cvjetanje.

4. Prevelik razmak između biljaka

Sadi se preblizu ili predaleko, što može otežati rast. Ako je razmak premali, biljke mogu međusobno konkurirati za hranjive tvari, a ako je prevelik, tlo može brže gubiti vlagu. Uvijek sadite biljke na razmaku od 30-50 cm kako biste omogućili dobru cirkulaciju zraka, ali i dovoljan prostor za rast.

5. Neadekvatno obrezivanje

Ako se vrijesak ne orezuje redovno, može postati drvenast i slabije cvjetati. Također, prekasno obrezivanje može ukloniti pupoljke za sljedeću sezonu cvjetanja. Obrezujte biljku nakon cvjetanja ili u rano proljeće, izbjegavajući drvenaste dijelove. Lagano obrezivanje potiče novi rast i gusto cvjetanje.

6. Sadnja na neprikladnom mjestu

Vrijesak najbolje uspijeva na otvorenim, prozračnim mjestima. Sadnja u zatvorenim i vlažnim prostorima može izazvati razvoj bolesti i plijesni. Zato pripazite da biljka ima dovoljno prostora za cirkulaciju zraka i izbjegavajte sadnju na mjestima s prekomjernom vlagom.

7. Zanemarivanje zaštite zimi

Iako je vrijesak prilično otporan na hladnoću, posebno u prvim godinama može biti osjetljiv na jake mrazeve. Zimi zaštitite biljku malčiranjem ili prekrivanjem granama crnogorice, posebno ako živite u hladnijim klimatskim područjima.

8. Korištenje neadekvatnih gnojiva

Vrijesak ne podnosi previše gnojiva s visokim sadržajem kalcija ili alkalnih materijala, jer može poremetiti pH tla. Koristite kisela gnojiva ili organska hraniva poput komposta ili treseta koji su pogodni za ovu vrstu biljke. Izbjegavanjem ovih čestih grešaka možete osigurati zdrav rast i bujno cvjetanje vrijeska.