Popularne tortilje su slasno jelo koje se može poslužiti i kao doručak, ručak, večera ili užina, a potječu iz meksičke kuhinje te se brzo proširilo diljem svijeta
Zasitne i bogatog okusa tortilje uvijek su izvrsna ideja i za započeti dan, a ova zdrava opcija koja uključuje avokado i jaja iznimno je ukusna.
Dobro je poznato kako je doručak najvažniji obrok u danu, o čemu su nedavno govorile i dr.sc. Eva Pavić, dipl.ing.univ.spec., i dr.sc. Valentina Rahelić, mag.nutr.
Znanstveno je dokazano kako osobe koje redovito doručkuju s lakoćom osiguravaju dnevne potrebe organizma za nutrijentima, lakše postižu i održavaju poželjnu tjelesnu masu, aktivnije su i produktivnije, rjeđe su depresivne te općenito imaju zdravije životne navike. Također, istraživanja su ukazala i na smanjen rizik razvoja kroničnih nezaraznih bolesti poput pretilosti, dijabetesa tipa 2 te bolesti srca i krvožilja.
Umjesto da dan započnete 's nogu' i nekim masnim pecivom, zašto ne biste isprobali ove preukusne tortilje, koje mogu konzumirati i vegetarijanci.
Tortilja s jajem i avokadom
Sastojci za 1 osobu:
- 1 integralna tortilja
- 2 jaja
- 1/4 zrelog avokada
- 2 žlice grčkog jogurta
- 1 žličica maslaca
- Sol i papar
- Za posluživanje: mladi špinat, cherry rajčice...
Priprema:
Jaja umutite pa ispecite kao omlet na otopljenom maslacu. Dodajte sol i papar po želji. Avokado zgnječite vilicom ili narežite na kockice. Tortilju zagrijte na tavi pa na nju stavite omlet i avokado. Dodajte grčki jogurt pa zarolajte. Poslužite s mladim špinatom i cherry rajčicama ili bilo kojim drugim dodatkom po želji.
Energija: 407,6 kcal
Masti: 23,6 g
Ugljikohidrati: 26,6 g
Proteini: 18,3 g
Nutritivne crtice:
- Izvor proteina, vitamina B2 i selena
- Šarene tortilje možete obogatiti raznim sezonskim povrćem, primjerice u proljeće dodajte kratko blanširane divlje šparoge ili mlade tikvice.