ZA PRSTE POLIZATI

Ovaj ukusan i zdrav obrok lako će pripremiti i oni koji nisu baš najvještiji u kuhinji

30.03.2023 u 12:17

Bionic
Reading

Popularne tortilje su slasno jelo koje se može poslužiti i kao doručak, ručak, večera ili užina, a potječu iz meksičke kuhinje te se brzo proširilo diljem svijeta

Zasitne i bogatog okusa tortilje uvijek su izvrsna ideja i za započeti dan, a ova zdrava opcija koja uključuje avokado i jaja iznimno je ukusna.

Dobro je poznato kako je doručak najvažniji obrok u danu, o čemu su nedavno govorile i dr.sc. Eva Pavić, dipl.ing.univ.spec., i dr.sc. Valentina Rahelić, mag.nutr.

Znanstveno je dokazano kako osobe koje redovito doručkuju s lakoćom osiguravaju dnevne potrebe organizma za nutrijentima, lakše postižu i održavaju poželjnu tjelesnu masu, aktivnije su i produktivnije, rjeđe su depresivne te općenito imaju zdravije životne navike. Također, istraživanja su ukazala i na smanjen rizik razvoja kroničnih nezaraznih bolesti poput pretilosti, dijabetesa tipa 2 te bolesti srca i krvožilja.

Umjesto da dan započnete 's nogu' i nekim masnim pecivom, zašto ne biste isprobali ove preukusne tortilje, koje mogu konzumirati i vegetarijanci.

Tortilja s jajem i avokadom

Sastojci za 1 osobu:

  • 1 integralna tortilja
  • 2 jaja
  • 1/4 zrelog avokada
  • 2 žlice grčkog jogurta
  • 1 žličica maslaca
  • Sol i papar
  • Za posluživanje: mladi špinat, cherry rajčice...

Priprema:

Jaja umutite pa ispecite kao omlet na otopljenom maslacu. Dodajte sol i papar po želji. Avokado zgnječite vilicom ili narežite na kockice. Tortilju zagrijte na tavi pa na nju stavite omlet i avokado. Dodajte grčki jogurt pa zarolajte. Poslužite s mladim špinatom i cherry rajčicama ili bilo kojim drugim dodatkom po želji.

Energija: 407,6 kcal

Masti: 23,6 g

Ugljikohidrati: 26,6 g

Proteini: 18,3 g

Nutritivne crtice:

  • Izvor proteina, vitamina B2 i selena
  • Šarene tortilje možete obogatiti raznim sezonskim povrćem, primjerice u proljeće dodajte kratko blanširane divlje šparoge ili mlade tikvice.