BRZO I LAKO

Ovi sitni talijanski kolačići savršeni su za blagdanski stol, a oko njih nema puno posla

22.12.2021 u 14:06

Bionic
Reading

Sitni firentinski kolačići poznatiji i kao firentineri, florentinci ili fiorentinci, nisu teški za pripremiti, a nekako ne sumnjamo ni da će brzinom svjetlosti nestati s pladnja tijekom blagdana

Božićni blagdani nezamislivi su bez sitnih kolača, a ako ste razmišljali koje biste slastice još mogli pridodati u posljednji trenutak, sigurno će vas oduševiti slasna kombinacija badema, čokolade i karamele?

Iako možda na prvi pogled nisu posebno primamljivog izgleda, neka vas to ne razočara jer su florentineri iznimno bogatog okusa i prefinog mirisa.

Nisu teški za pripremiti te će biti idealan dodatak tradicionalnim blagdanskim kolačima poput linzera, medenjaka, vanilin kiflica, londonera...

Za firentinere vam je potrebno:

  • 2 žlice ulja (npr. kokosovog)
  • ½ žličice cimeta
  • 1,5 žličice okusa vanilije
  • 3 žlice šećera
  • 2 žlice vrhnja
  • 200 g badema u listićima
  • 25 g zobenih pahuljica
  • 75 g tamne čokolade

Priprema:

Ulje, cimet, vaniliju i šećer stavite skupa malom loncu, a zatim postupno dodajte vrhnje. U lonac stavite badem i zobene pahuljice pa sve dobro izmiješajte. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.

Smjesu rasporedite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite oko 10 minuta. Vrijeme pečenja varira ovisno o pećnici. Nakon vremena pečenja, kolačiće izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade.

Na vodenoj pari otopite tamnu čokoladu, a još mlake kolačiće narežite na male kvadratiće.

Zatim ih do pola umočite u otopljenu čokoladu. I dobar tek!