Sitni firentinski kolačići poznatiji i kao firentineri, florentinci ili fiorentinci, nisu teški za pripremiti, a nekako ne sumnjamo ni da će brzinom svjetlosti nestati s pladnja tijekom blagdana
Božićni blagdani nezamislivi su bez sitnih kolača, a ako ste razmišljali koje biste slastice još mogli pridodati u posljednji trenutak, sigurno će vas oduševiti slasna kombinacija badema, čokolade i karamele?
Iako možda na prvi pogled nisu posebno primamljivog izgleda, neka vas to ne razočara jer su florentineri iznimno bogatog okusa i prefinog mirisa.
Nisu teški za pripremiti te će biti idealan dodatak tradicionalnim blagdanskim kolačima poput linzera, medenjaka, vanilin kiflica, londonera...
Za firentinere vam je potrebno:
- 2 žlice ulja (npr. kokosovog)
- ½ žličice cimeta
- 1,5 žličice okusa vanilije
- 3 žlice šećera
- 2 žlice vrhnja
- 200 g badema u listićima
- 25 g zobenih pahuljica
- 75 g tamne čokolade
Priprema:
Ulje, cimet, vaniliju i šećer stavite skupa malom loncu, a zatim postupno dodajte vrhnje. U lonac stavite badem i zobene pahuljice pa sve dobro izmiješajte. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
Smjesu rasporedite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite oko 10 minuta. Vrijeme pečenja varira ovisno o pećnici. Nakon vremena pečenja, kolačiće izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade.
Na vodenoj pari otopite tamnu čokoladu, a još mlake kolačiće narežite na male kvadratiće.
Zatim ih do pola umočite u otopljenu čokoladu. I dobar tek!