Delikatne i ukusne, slatke ili slane, palačinke su ultimativni desert koji rijetko tko ne voli. Ako muku mučite s pečenjem ove poslastice, ovaj recept će vam postati jedan od omiljenih
Koliko god jednostavno zvučale, dobar recept za fine palačinke nije lako pronaći. Ako muku mučite s grudicama u tijestu te gumenim i teškim palačinkama, a sanjate o onim mekanim i pahuljastim, ovaj recept ne smijete propustiti, piše taste.com.au
Potrebni sastojci:
150 g brašna
300 ml mlijeka
2 jaja
20 g rastopljenog maslaca
još malo rastopljenog maslaca za podmazivanje tave za vrijeme pečenja
Postupak
Brašno prosijte u zdjelu, a u sredini napravite udubinu. Dodajte mlijeko i jaja i nakon toga umiješajte maslac. Pripazite da smjesu ne izmiješate previše jer će palačinke biti gumene i teške. Nakon miješanja smjesu pokrijete i stavite u hladnjak na sat vremena. Tako ćete dobiti lagane i pahuljaste palačinke. Smjesa na kraju treba biti glatka, poput kreme.
U tavi zagrijte malo maslaca na srednje jakoj vatri sve dok se ne zapjeni. Ako tava nije dovoljno vruća, palačinke će se zalijepiti, no ako smjesa jako 'cvrči' prilikom izlijevanja, tava je prevruća. Na tavu stavite onoliko smjese koliko je dovoljno da u tankom sloju prekrije dno, a ostatak lagano rasporedite kako biste malo podebljali palačinku.
Ako je tava zagrijana na pravilnoj temperaturi, palačinku bi s jedne strane trebalo peći oko minute prije nego što se rubovi počnu kovrčati te tijesto poprimi zlatnu boju. Pomoću lopatice provjerite donju stranu; ako je pečena, trebala bi biti zlatne boje, čipkasta i tanka, gotovo kao prozirna. Nakon toga palačinku okrenite i s druge strane pecite još minutu.
Za sladak i zdrav doručak vikendom, pečene palačinke preklopite u trokute, pospite šećerom u prahu ili još bolje, medom i pokapajte s nekoliko kapi limunova soka.