Ako možda dosad niste nikad pravili gazpacho, španjolsku hladnu juhu osvježavajućeg okusa, idealnu za vrućine, sad je najbolji trenutak
Gazpacho je klasična hladna španjolska juha koja se tradicionalno priprema od svježih rajčica, krastavaca, crvenog luka i češnjaka, a sjajna je stvar da se ne kuha.
Što kažete na neobičan spoj okusa rajčice i lubenice? Ovaj čudesan napitak divne boje najbolje je osvježenje koje vam u ovom trenutku treba. Gazpacho je i dalje super osvježavajući, bez gubitka izvornog okusa, ali sa slatkim i voćnim dodirom lubenice te je savršen za bilo koje doba dana. Možete ga piti u čaši ili ga poslužite kao predjelo.
Sastojci:
- 500 g zrelih rajčica
- 1 zelena paprika
- 1 češanj češnjaka
- četvrtina ljubičastog luka
- manji limun
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- čajna žličica soli
- malo chili paprike (po izboru)
- cherry rajčice
- svježi bosiljak
Priprema:
Rajčice operite i nasjeckajte te stavite u blender. Papriku narežite na nekoliko komada, češnjak i luk ogulite i sve dodajte u blender. Iscijedite limun i dodajte sok zajedno sa soli i maslinovim uljem te sve miksajte 5 minuta. Preporučuje se izmiksati do neke srednje teksture, tako da ostanu poneki komadići, kako smjesa ne bi bila potpuno glatka. Na kraju procijedite kroz cjedilo i stavite u hladnjak na par sati kako bi se okusi dobro proželi.
Poslužite u pojedinačnim šalicama ili zdjelicam a s nekoliko polovica cherry rajčice i nekoliko listova bosiljka. I dobar tek!