Savršeno ljetno jelo je jednostavno, ukusno i brzo gotovo, a upravo je takav ovaj recept. Vjerujte, obožavat ćete ga u vruće i lijene ljetne dane
Ono što želimo od ljetne tjestenine je da bude jednostavna i pripremljena sa svježim sastojcima, idealno napravljena od povrća izravno iz vrta ili tržnice. Uz bosiljak i češnjak za ovaj recept trebat će vam ricotta, a tu posebno dobro birajte jer o kvaliteti sira uvelike ovisi okus ovog osvježavajućeg ljetnog jela kojeg možete poslužiti kako za ručak tako i za večeru.
Potrebni sastojci:
ekstra djevičansko maslinovo ulje
manji luk, sitno narezan
otprilike kilogram tikvica, narezanih na komade debljine pola centimetra (veće tikvice prepolovite po dužini prije rezanja)
sol i papar
2 češnja češnjaka, mljevena, ili 2 žlice nasjeckanog zelenog češnjaka
30 g listova bosiljka
450 g tjestenine, ziti ili druga slična vrsta
225 g ricotte
prstohvat mljevene crvene paprike
korica jednog limuna
55 g ribanog parmezana, pecorina ili mješavine, plus još malo za posluživanje
Priprema:
Stavite lonac vode da prokuha. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri dinstajte luk na tri žlice maslinovog ulja dok ne omekša, od pet do osam minuta. Smanjite vatru koliko je potrebno da luk ne porumeni. Dodajte tikvice, obilno ih začinite solju i paprom i nastavite dinstati, povremeno miješajući dok ne omekšaju, oko 10 minuta. Isključite vatru.
U međuvremenu pomoću mužara i tučka istucite češnjak, bosiljak i malo soli u grubu pastu (ili upotrijebite procesor hrane). Umiješajte tri žlice maslinovog ulja.
Vodu za tjesteninu dobro posolite i miješajući dodajte tjesteninu. Skuhajte prema uputama na pakiranju, ali pazite da ostane al dente. Ocijedite kuhanu tjesteninu te sačuvajte sa strane šalicu vode od kuhanja.
Kuhanu tjesteninu dodajte tikvicama u tavi i uključite vatru da bude na srednje jaka. Dodajte pola šalice vode od kuhanja tjestenine, zatim ricottu, mljevenu crvenu papriku i koricu limuna te dobro promiješajte da se svi sastojci rasporede. Prilagodite začine.
Kuhajte još minutu. Smjesa bi trebala izgledati kremasto. Po potrebi dodajte još malo vode od kuhanja tjestenine. Dodajte potom pastu od bosiljka i pola naribanog sira i brzo promiješajte da se sve sjedini. Žlicom stavljajte tjesteninu u tople tanjure za juhu i dodatno pospite sirom. Poslužite odmah.