Nova kuharica omiljenog kuhara Jamiea Olivera donosi jela koja stanu u jednu posudu. Zdrava, ukusna, maštovita jela koja se brzo pripremaju bez puno prljanja posuđa, idealna su za ove sparne ljetne dane kad ne želimo previše vremena provoditi u kuhinji. Sočna piletina s tahinijem s prepečenim tikvicama i kuskusom s limunom i češnjakom, jogurtom i peršinom recept je koji svakako trebate probati
Jamie Oliver, jedan od najprodavanijih autora kuharica na svijetu, a sad nam je stigla i nova s najukusnijim receptima kojima sva jela pokušava svrstati – u isti lonac. Osmišljeni u suradnji s uspješnim britanskim nutricionistima, njegovi recepti, osim što su vrlo ukusni, prate sva načela zdrave i pravilne ishrane.
U svome najnovijem djelu, kuharici 'Jedan' u izdanju Mozaika knjiga, Oliver sva ta saznanja prikuplja i kombinira na nove načine kako bi svako jelo mogao pripremiti u samo jednoj posudi. Recepti koje pritom nudi iznimno su domišljati, ukusni i opojnih mirisa, ali i vrlo praktični i ekonomični te iznimno laki i brzi za pripremiti.
Sočna piletina s tahinijem s prepečenim tikvicama i kuskusom s limunom i češnjakom, jogurtom i peršinom
Potrebni sastojci:
za 2 osobe, vrijeme kuhanja 24 minute
- 2 tikvice različitih boja
- 1 limun
- 150 g kuskusa
- 1 svežanj peršina plosnatog lista (30 g)
- 2 režnja češnjaka
- 2 komada pilećih prsa (svaki od 150 g), bez kože
- 2 žlice tahini paste
- 2 žlice jogurta
Priprema
Zakuhajte vodu u električnom kuhalu. Na jak plamen stavite neprianjajuću tavu promjera 30 cm. Tikvicama odrežite vrške, po duljini ih prerežite na četvrtine pa ih 5 minuta pecite u vrućoj tavi bez ulja. Okrenite ih nakon pola predviđenog vremena. Limun prerežite napola, jednu polovicu prerezanom stranom prema dolje stavite u kakvu zdjelu.
Oko limuna uspite kuskus i prelijte ga s 300 ml kipuće vode iz kuhala. Nasjeckajte stabljike peršina i njima pospite kuskus, a listiće prelijte sokom preostale polovice limuna i ostavite sa strane. Oljuštite i tanko narežite češnjak. Tikvice izvadite na dasku, krupno ih narežite i složite na kuskus, a tavu ostavite na plamenu.
Piletinu na razmaku od 1 cm zarežite po duljini (pazite da meso sasvim ne razrežete), natrljajte je većinom tahini paste, češnjakom, morskom solju i crnim paprom. U vrućoj tavi bez ulja piletinu pecite 4 minute sa svake strane ili dok ne požuti i bude lijepo pečena.
Hvataljkama uhvatite onu polovicu limuna i iscijedite ga po kuskusu te promiješajte kuskus, nasjeckane stabljike peršina i tikvice, dodajte soli i papra, a na vrh stavite začinjene listiće peršina.
Preostali tahini pomiješajte s jogurtom, po želji pokapajte s malo ekstradjevičanskog maslinovog ulja i poslužite uz sočnu piletinu premazanu tahinijem.
Jamie Oliver globalni je fenomen na području kulinarstva i podizanja svijesti o prehrani. Tijekom dugačke medijske karijere, nadahnuo je milijune ljudi da počnu kuhati te da konzumiraju svježu i ukusnu hranu.
Jamie je počeo kuhati u roditeljskome pubu još kao osmogodišnjak, a nakon školovanja počeo je raditi kao kuhar.
U glasovitome River Caféu uočila ga je jedna producentska tvrtka i tako je nastao Goli kuhar. Dosad je objavio mnoštvo bestselera koji su se prodali u rekordnih 46 milijuna primjeraka, a sve knjige prate i istoimene serije koje broje milijunsku publiku pred malim ekranima.