ZA SVJEŽIJI IZGLED

Podočnjaci i vrećice ispod očiju: Zašto se pojavljuju i kako ih se konačno riješiti?

13.10.2024 u 22:06

Bionic
Reading

S podočnjacima i vrećicama ispod očiju mnogi vode bitku, no da biste se borili i dobili bitku protiv ovog problema, prvo morate znati što ih uzrokuje

Podočnjaci, manje ili više izraženi, popriličan su problem koji lice čini umornim, tužnim i automatski dodaje godine čineći nas na prvi pogled starijima. Za uklanjanje podočnjaka prva stvar koju valja napraviti je otkriti sam uzrok nastanka podočnjaka jer oni mogu biti odraz različitih problema. Postoje podočnjaci čiji su 'krivci' geni ili su uzrokovani nekom bolešću. U tim situaciji zapravo je malo toga što se može učini po pitanju njihovog uklanjana. Međutim, ostale uzroke treba samo identificirati kako biste se ispravno borili protiv njih i vratili licu zdraviji i svježiji izgled.

Zašto se pojavljuju podočnjaci?

Podočnjaci uzrokovani iscrpljenošću

Lice je ogledalo duše. Na isti način na koji se nakon ugodno prospavane noći budimo blistavog, svježeg lica, nakon slabo i nedovoljno prospavane noći, umor uzima svoj danak i jasno se odražava na licu, stvarajući nemile podočnjake i vrećice. Tome svakako valja pridodati i druge čimbenike poput ubrzanog tempa života koji vodimo, a u kojem vladaju beskrajni dani u kojima oduzimamo sate od odmora kako bismo nastavili ispunjavati beskrajan popis zadataka. A upravo time štetimo kako vlastitom zdravlju, tako i izgledu jer dovoljno sati sna omogućuje koži da se oporavi i tijekom noći provede procese obnove stanica te spriječi vidljive posljedice nedostatka sna.

'Dobar odmor je sinonim za sretno lice, dobro raspoloženje i odsutnost podočnjaka i vrećica. Ispod očiju. Nedostatak sna uzrokuje širenje krvnih žila što rezultira tamnim izgledom područja ispod očiju,' objašnjava farmaceut Patricio Román za Harper's Bazaar. Ako smo pri tome i u izuzetno stresnom razdoblju, taj efekt će se dodatno pojačati. Isto tako, genetika također utječe i postoje oni na koje ti čimbenici utječu više nego na druge.

Prvi savjet u borbi protiv podočnjaka je vrlo jednostavan i učinkovit – valja produljiti sate sna jer se to neće odraziti samo na podočnjake, već i na svim aspekte svakodnevnog života. Kako bi se smanjili vidljiv tragovi umora na licu, farmaceut Patricio Román preporuča korištenje maski ili gel flastera koji smanjuju otečenost i umiruju područje oko očiju.

Istodobno, mnogi od ovih proizvoda formulirani su sa sastojcima koji se bore protiv znakova starenja poput izraženih bora, sitnih bora i vrećica, kao što je hijaluronska kiselina koja hidratizira kožu i ima višestruke prednosti.

Nedovoljna njega područja oko očiju

Koža u području oko očiju vrlo je tanka i nježna, stoga ju je poželjno njegovati određenim proizvodom koji zadovoljava njezine potrebe i učinkovito je štiti. Neadekvatna i nedovoljna njega može dovesti do dehidrirane kože s izraženim brazdama, vidljivim udubljenim podočnjacima, a to može dovesti i do pojave mimičkih bora. Kako bi se izbjegao ovaj problem, Román objašnjava: 'Početak odgovarajuće njege u ranoj dobi može s vremenom napraviti popriličnu razliku. Taj vrlo važan aspekt često se ne uzima u obzir, baš kao i uključivanje zaštite od sunca u svakodnevnu rutinu njege lica.'

Zadržavanje tekućine

Iako smo navikli čuti ovu frazu vezanu uz njegu tijela, zadržavanje tekućine odražava se na cijelo tijelo, uključujući lice i područje oko očiju. Osoba koja pati od ovog problema imat će natečene krugove ispod očiju, poznate kao vrećice, simptom za koji stručnjaci kažu da ga treba liječiti iznutra. 'Nutrikozmetika je u službi ljepote i može biti snažan saveznik kada je u pitanju popravak i korekcija iznutra. Pročišćavajuće sredstvo s drenažnim djelovanjem pogoduje uklanjanju tekućine i toksina,' kaže María Escobar, stručnjakinja za prehranu i kozmetiku za Harper's Bazaar. S druge strane, kako napominje, važno je potražiti savjet stručnjaka prije odluke o početku s nutrikozmetikom.

Navike koje potiču nastanak podočnjaka

Osim liječenja specifičnih problema, tu je i niz dobrih navika koje izravno utječu na poboljšanje izgleda podočnjaka. Prije svega – prehrana. Prehrana s malo natrija u ovom slučaju itekako poželjna. Sol uzrokuje zadržavanje tekućine u tijelu, a vrećice ispod očiju mogu biti izravan odraz prekomjernog unosa natrija. Osim toga, alkohol, duhan i prehrana bogata šećerima također negativno utječu na izgled vrećica ispod očiju i podočnjake.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

S druge strane, ne smijemo zaboraviti dobru rutinu čišćenja lica kako bismo uklonili tragove šminke i onečišćenja skupljenih na koži tijekom dana. Ta dobra navika omogućuje koži da 'diše' i da kvalitetno obavlja svoje funkcije.