PROMO

Prošle godine WRC Croatia Rally gledalo je više od 300 tisuća ljudi, ove godine očekuje ih se još više

15.03.2023 u 09:12

Bionic
Reading

Hrvatska je jedna od samo 13 postaja Svjetskog prvenstva u rallyju. Croatia Rally ušao je u prestižno WRC društvo 2021. godine i planira se tamo zadržati. Idejni začetnici projekta Daniel Šaškin i Marin Frčko uspjeli su dovesti svjetske zvijezde na 'pedeset nijansi hrvatskog asfalta'.

S njima stiže i više stotina tisuća gledatelja. Procjena policije za 2022. godinu govori o 310.000 ljudi okupljenih uz trase brzinskih ispita, a te će brojka, uvjereni su organizatori, samo rasti u idućim godinama.

'Imali smo problema, WRC nam je bio novost. Uspjeli smo ispuniti zahtjeve koje su pred nas postavili Svjetska automobilistička federacija (FIA) i WRC Promotor. No, nismo znali što možemo očekivati od publike. Prve godine zbog pandemije na snazi je bila zabrana publike na sportskim natjecanjima, a ipak se u Kumrovcu okupilo 50 tisuća ljudi, unatoč činjenici da smo ih pozivali da ne dolaze i upućivali da prate manifestaciju putem tv prijenosa i interneta. U 2022. buknuo je ratni sukob u Ukrajini, nakon čega nam je u potpunosti stala prodaja aranžmana i ulaznica. Mjere za zaštitu od širenja pandemije relaksirane su samo dva tjedna prije starta Croatia Rallyja. Uz stazu je stiglo najviše gledatelja na jednoj sportskoj priredbi u hrvatskoj povijesti. Stoga vjerujemo da ćemo u ovoj godini otići i korak dalje te privući još više publike', rekao je predsjednik Organizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja Daniel Šaškin.

Natjecanje se odvija na prostoru pet županija, ali i Grada Zagreba. Sve je logistički vrlo zahtjevno, tijekom rallyja više od dvije tisuće izvršitelja brine o posadama i gledateljima. U provedbi Croatia Rallyja sudjeluju suci i dužnosnici gotovo svih klubova članova Hrvatskog auto i karting saveza, a u pomoć priskaču i kolege iz okolnih zemalja.

'Vlada Republike Hrvatske prepoznala je značaj ovog projekta uz koji su stali i sponzori poput HEP-a, Ine, Hrvatske turističke zajednice, Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba. Organizirati ovakav spektakl bilo bi nemoguće bez volontera. Ocjene koje smo dobili od FIA-e i višegodišnji ugovor potpisan s WRC Promotorom dokaz su da idemo u pravom smjeru. Javili su nam se nositelji i drugih serija svjetskih prvenstava, pa postoji vrlo realna mogućnost da u Hrvatskoj vidimo još pokoje atraktivno automobilističko natjecanje. Potencijal koji kao zemlja posjedujemo je ogroman i bilo bi šteta to ne iskoristiti', smatra Marin Frčko, dopredsjednik Organizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja.

Ekonomski pokazatelji prošlogodišnjeg natjecanja govore o 105 milijuna eura generirane potrošnje. Rezultat je to stručne studije Ekonomskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu koja zaključuje da je 70 posto tog novca potrošeno u Hrvatskoj. Proračunski prihod iznosio je više od 12 milijuna eura. Nikad ni jedna sportska, kulturna ili manifestacija bilo kojeg drugog tipa u Hrvatskoj nije generirala takve brojke.

'Ne kanimo se zadovoljiti rezultatom iz 2022. godine. WRC Croatia Rally može rasti, no s obzirom da se radi o jako kompleksnoj priredbi, potrebno je povećati budžet. Nadamo se to ostvariti prodajom ulaznica za brzinske ispite. Njihova je cijena dva do tri puta manja u odnosu na ostala WRC natjecanja, pa čak i na neke rallyje nižeg ranga. Svaka prodana ulaznica pomaže nam zadržati Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj, ali i provesti nove ideje kojih nam ne nedostaje. Neke od njih FIA i WRC Promotor već su implementirali i u preporuke svim organizatorima', dodao je Šaškin.

WRC Croatia Rally Izvor: WRC Croatia Rally / Autor: Uros Modlic

Velika pažnja prigodom organizacije posvećena je i održivosti te ekologiji. Automobili najjače, WRC1 klase pogonjeni su održivim gorivom te dodatnim električnim motorom. U kombinaciji ta dva agregata razvijaju više od 500 konjskih snaga. Dio itinerera dužni su prolaziti isključivo na struju.

'Kad su hibridni automobili prošle godine po prvi put stigli na Ceremonijalni start na Zagrebačke fontane, mogao se začuti i pokoji zvižduk publike, jer jednostavno nije bilo zvuka motora. Važno je naglasiti da se zajedničkim naporima FIA-e, WRC Promotora i organizatora nastoji smanjiti ugljični otisak Croatia Rallyja. Stoga pozivamo sve koji su u mogućnosti da na brzinske ispite ne dolaze sami u automobilu, već da se s nekim povezu. Na taj način smanjujemo i emisiju ispušnih  plinova, ali i koristimo manje parkirališnih mjesta. Već smo srezali tiskanje svih materijala na minimum, vodimo brigu o razvrstavanju otpada i mnogim drugim segmentima koji su nam potrebni da bismo postali rally s 3 ekološke zvijezdice koje dodjeljuje FIA', naglasio je Frčko.

Promocija koju donosi WRC natjecanje je nevjerojatna. Televizijski prijenos gleda se u više od 165 zemalja svijeta, a iz Hrvatske je prošle godine izvještavalo više od 200 stranih novinara i fotoreportera. Na godišnjoj razini publika WRC-a ispred malih ekrana penje se na vrtoglavih više od 800 milijuna gledatelja.

'Uz ogromnu promociju Hrvatske koju donosi televizijski prijenos naših brzinaca, želja nam je predstaviti se svijetu kao narod s kulturom i tradicijom. Prva utrka koja se vozila u Hrvatskoj datira iz 1902. godine kad je rally koji je startao u Nici imao cilj u Opatiji. Posebnu pažnju u našem tiskanom rally magazinu posvetit ćemo hrvatskim inovatorima koji su između ostalih zaslužni za činjenicu da automobili mogu voziti na električni pogon ili da mogu potpisati neki važan dokument. U dosadašnjim godinama dužnosnici FIA-e, zaposlenici WRC Promotora, članovi timova, ali i gledatelji upoznali su dio naše kulture, uživali u enogastronomskoj ponudi te sklopili neke važne poslove. Croatia Rally zaista nudi brojne mogućnosti, nadam se da ćemo ih barem dio znati iskoristiti u ovoj i godinama što dolaze', zaključio je Šaškin.

Na Croatia Rallyju ove će godine premijeru u WRC3  konkurenciji imati hrvatska posada Martin i Dora Ravenščak. Vozit će u automobilu Ford Fiesta Rally3. Martin Ravenščak dosad je osvojio dva juniorska naslova prvaka Hrvatske u rallyu, za 2019. i 2021. godinu. Tek mu je 26 godina i čeka ga svijetla budućnost.

'Dosad smo nastupali u domaćem prvenstvu i natjecanjima u regiji. Ove godine planiramo voziti dva rallyja Svjetskog prvenstva, a u 2024. odraditi cijelu WRC3 sezonu. Pripremamo se nastupima na natjecanjima koja su slična s onima koja nas očekuju u WRC-u, jer niti jedan trening ne može donijeti iskustvo kakvo nosi nastup na rallyju. Nastupili smo na oba dosadašnja WRC izdanja  Croatia Rallyja, no ovo će nam biti prvi zajednički nastup na njemu. Dora je bila suvozačica ocu Kreši, a meni su suvozači bili Tomislav Tomašković i Marko Stiperski', rekao je Martin Ravenščak.

Klasa WRC3 je treća u FIA hijerarhiji. No, radi se o vrlo atraktivnim automobilima s turbo pogonom koji se u nacionalnim prvenstvima bore za vrh ukupnog poretka. Ford Fiesta Rally3 imala je svjetsku natjecateljsku premijeru na WRC Croatia Rallyju 2021. godine.

'Pravila WRC3 kategorije kažu da posada smije nastupiti na maksimalno pet od trinaest WRC natjecanja, a za plasman se u obzir uzimaju četiri najbolja rezultata. Nikada prije niti jedna hrvatska posada nije uspjela startati na pet utrka Svjetskog prvenstva u istoj sezoni. Martin i ja svakodnevno radimo na fizičkoj i mentalnoj pripremi, pa vjerujem da ćemo biti spremni za sve izazove pred nama. Dobra uigranost i povjerenje na liniji vozač-suvozač su ključ uspjeha', zaključila je Dora Ravenščak.

WRC Croatia Rally 2023. održat će se od 20. do 23. travnja. Njegov itinerer sastoji se od 20 brzinskih ispita dugačkih 300 kilometara.