Ukoliko ste u potrazi za rješenjem kojim ćete sutra svojim ukućanima priskrbiti svježa peciva, ovaj recept za mekane kajzerice ćete obožavati
Novi petak – novi bojkot! Ovog tjedna poziva se na bojkot pekarnica, a mnogi će zato svoj kruh zamijesiti kod kuće. Ukoliko se niste unaprijed pripremili i osigurali da u kući imate kruha, predlažemo vam da nabrzaka zamijesite kajzerice!
Priprema ovih kajzerica nije komplicirana i neće vam oduzeti puno vremena!
Sastojci:
- 400 g bijelog pšeničnog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 250 ml mlake vode
- 15 g meda
- 2 žlice ulja
- 10 g soli
Priprema
- U zdjeli pomiješajte brašno, suhi kvasac i sol. U sredini smjese napravite udubljenje pa dodajte med i mlaku vodu. Sve sastojke pomiješajte pa mijesite sve dok ne dobijete tijesto meke teksture. Kada se smjesa sjedini u tijesto, mijesite ga još 10-ak minuta kako bi bilo što bolje obrađene.
- Zdjelu pokrijte vlažnom krpom te ostavite na toplom mjestu (najbolje u blizini radijatora ili u toploj kuhinji). Tijesto će 'odmoriti' te nakon otprilike sat vremena udvostručiti zapremninu.
- Kada tijesto naraste, od njega napravite osam podjednako velikih dijelova – od ove smjese trebali biste dobiti oko osam kajzerica.
- Tijesto oblikujte u kuglice koje ćete malo dlanom pritisnuti da ih lagano spljoštite. Kada ste dobili željeni oblik, posložite kuglice na zdjelu u kojoj će se kajzerice peći pa ih pokrijte prozirnom folijom i pustite da se dižu 30 minuta.
- Prije pečenja na kajzerice nožićem utisnite tradicionalni uzorak vjetrenjače, ili jednostavnije znak 'X'. Ukoliko ih želite malo obogatiti, premažite ih razmućenim jajem i pospite sjemenkama
- Pecite kajzerice u prethodno zagrijanoj pećnici. Temperaturu podesite na 200°C te pecite 15 do 20 minuta sve dok peciva ne dobiju svoju karakterističnu zlatnu boju.