Jednostavan biskvitni kolač s limunom napravit ćete s lakoćom, a iako izgleda poprilično obično, njegov neponovljiv citrusni okus i tekstura oduševit će i najizbirljivije
Biskvitni kolač s limunom koji se topi u ustima često nazivaju kolač Madeira, no nije dobio ime po portugalskom otoku vulkanskog podrijetla smještenom pored zapadne obale Afrike, već po istoimenom vinu koje je svojedobno bilo popularno u Engleskoj i uz koje se tradicionalno servirao.
Ovaj sočan biskvit jednostavan je za pripremu, a oduševljava osvježavajućim okusom limuna i sočnom teksturom.
Potrebni sastojci
170 g maslaca
prstohvat soli
naribana korica velikog neprskanog limuna ili dva manja
200 g šećera
4 jaja (srednje veličine)
260 g glatkog brašna
na vrh žličice praška za pecivo (oko 3 g)
150 ml mlijeka
Preljev: sok svježe iscijeđenog limuna
2 velike žlice šećera u prahu
Priprema
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.
Omekšali maslac izmiksajte s polovicom šećera, naribanom limunovom koricom i soli te dodajte preostalu polovicu šećera i miksajte dok ne dobijete jednoličnu pjenušavu smjesu.
U smjesu dodajte naizmjence jedno po jedno jaje i nekoliko žlica brašna koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo, neprestano miješajući. Dodajte mlijeko i sve dobro izmiješajte te ulijte u duguljasti kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Kolač pecite oko 45 minuta, ovisno o jačini pećnice. Provjerite čačkalicom - gotov je ako izađe suha iz njega kad je zabodete.
Još vruć kolač prelijte preljevom od limunova soka i šećera u prahu i ostavite ga da se ohladi.
Možete ga jesti i mlakog, a jednako sočan bit će i idućeg dana.
398251,369265,359964,356974