Zobene pahuljice obiluju vlaknima koja usporavaju probavu ugljikohidrata čime se smanjuje razina šećera u krvi što u konačnici izaziva osjećaj sitosti nakon zobenog obroka. Pored vlakana, zobene pahuljice predstavljaju i izvrstan izvor složenih ugljikohidrata, a najbolje od svega je da u samo 100 grama sadrže 347 kcal. Baš zato bi se češće trebale naći na vašem tanjuru, a mi smo pronašli nekoliko recepata koji su postali prave zvijezde TikToka
Desert s bananom i zobenim pahuljicama
Sastojci
- 1 banana (zgnječena vilicom)
- ½ šalice zobenih pahuljica
- ½ šalice bademovog mlijeka
- 1 žlica kakaa u prahu
- ¼ žličice praška za pecivo
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 1 žličica javorovog sirupa
- Jagode
- Čokolada
Priprema
Skašenim bananama dodajte zobene i mlijeko i sve promiješajte. Dodajte kakao, prašak za pecivo, vaniliju i javorov sirup te promiješajte. Prebacite u mali keramički kalup za souffle pa pecite u pećnici pola sata na 175 stupnjeva. Ukrasite komadićima čokolade i ploškama jagode.
Desert od zobenih pahuljica, bijele čokolade i malina
Sastojci
- 75 g zobenih pahuljica
- ¾ žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 1 žlica šećera
- 1 jaje
- 50 ml mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Komadići bijele čokolade
- Maline
Priprema
U procesoru za hranu usitnite zobene u brašno. Dodajte prašak za pecivo, sol i šećer. Umiješajte jaje, vaniliju i mlijeko. Zatim umiješajte šaku komadića bijele čokolade i smjesu prebacite u posudu za pečenje. Na vrh stavite maline i još komadića bijele čokolade pa pecite 10 minuta na 190 stupnjeva. Kad je pečen, desert ukrasite s otopljenom bijelom čokoladom.
Desert sa zobenim pahuljicama i maslacem od kikirikija
Sastojci
- ¼ šalice zobi
- ¼ mlijeka
- 1 žlica maslaca od kikirikija
- 1 žlica agavina sirupa (ili javorovog)
- ½ žličice praška za pecivo
- 1 žlica komadića čokolade
Priprema
Pomiješajte sve sastojke zajedno, osim komadića čokolade, u kalup za souffle. Po vrhu posipajte komadićima čokolade i pecite u pećnici 25 minuta na 175 stupnjeva.
Veganski desert sa zobenim pahuljicama i borovnicama
Sastojci
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1/2 šalice mlijeka od soje
- 2 žličice javorovog sirupa
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 žlice pirea od banane ili jabuke
- Borovnice
Priprema
Pomiješajte sve sastojke i smjesu podijelite u dva kalupa za souffle te ukrasite borovnicama. Pecite 25 minuta na 180 stupnjeva. Po želji ukrasite sladoledom ili kremom od vanilije.
Desert sa zobenim pahuljicama i cimetom
Sastojci
- ½ banane (zgnječene vilicom)
- ½ šalice zobenih pahuljica
- 1 žličica cimeta
- ½ žlice kokosovog šećera (može i običan)
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ šalice mlijeka
Priprema
Pomiješajte bananu i zobene. Dodajte cimet, šećer i prašak za pecivo i promiješajte. Na kraju umiješajte i mlijeko, prelijte u kalup za souffle i posipajte po vrhu cimetom i šećerom. Pecite 25 minuta na 175 stupnjeva.
Banana kruh sa zobenim pahuljicama
Sastojci
- 1 banana (zgnječena vilicom)
- 20 g zobenih pahuljica
- 1 jaje
- ½ žličice praška za pecivo
- Kap ekstrakta vanilije
Priprema
Pomiješajte sve sastojke i ulijte u malu posudu za pečenje. Kuhajte 10-15 minuta na 180 stupnjeva. Nakon što desert izvadite iz pećnice, poslužite ga sa sladoledom i jagodama.