Rižoto, tako jednostavno, a tako fino jelo koje omogućuje brojne kombinacije namirnica. U hladne jesenske dane savršeno će pasati ova kombinacija s puter tikvom, savršeno začinjena i tako dobro spojena s ostalim namirnicama
Ako ste mislili da za dobar rižoto morate stajati nad štednjakom i s velikom pažnjom miješati sve sastojke, prevarili ste se. Ovaj način pripreme rižota naprosto će vas oduševiti. Svi sastojci se postepeno dodaju u lonac, a sve se peče u pećnici – doista ne može lakše i jednostavnije.
Potrebni sastojci:
- 1 luk, narezan na kockice
- 2 češnja češnjaka, narezana na kockice
- 330 g arborio riže
- 120 ml vina
- 1 butternut (puter) tikva, prepolovljena, oguljena, očišćena od sjemenki i narezana na kockice
- 1 l povrtnog temeljca
- Maslinovo ulje
- Sol
- Papar
- Parmezan, za ukras
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U veći lonac, pogodan i za pećnicu, nakapajte maslinovo ulje te dodaje luk i češnjak.
Kada luk omekša dodajte rižu i kuhajte tri do pet minuta uz neprestano miješanje.
Kada je riža lagano tostirana, dodajte 120 ml vina. Rižu posolite i popaprite i pustite da se kuha dok se vino ne reducira.
Za to vrijeme ogulite i narežite bundevu na kockice. Nakon toga u lonac dodajte kockice bundeve i povrtni temeljac.
Pecite poklopljeno oko 30 do 40 minuta, dok se sva tekućina ne upije.
Rižoto servirajte u velikim zdjelama ili dubokim tanjurima te pospite naribanim parmezanom.
KULINARSKI TRIKOVI