23.-26. svibnja

Roštiljanjem u Dvorištu službeno najavljen prvi R'n'B Weekend

21.03.2019 u 17:20

Bionic
Reading

Prvi Restaurants & Bars Weekend festival, novo izdanje najuspješnijeg business događaja u regiji koje će po prvi puta okupiti najpoznatija imena iz svijeta hrane, pića i kave, službeno je najavljen u neformalnom tonu – roštiljanjem u Cafe-u u Dvorištu

Organizatori R'n'B Weekenda, Tomo Ricov i Boris Kovaček, ujedno i organizatori Weekend Media Festivala, predstavili su ukratko ideju koja stoji iza ovog događaja i njegovu filozofiju.

'R'n'B Weekend Zagreb kombinacija je konferencije, sajma i festivala koja potiče izvrsnost u segmentu ugostiteljstva te proizvodnje hrane i pića, a što o tome imaju za reći svjetski gastronomski uzori moći ćete poslušati kroz četiri dana u Gliptoteci HAZU-a', istaknuo je Tomo Ricov.

Boris Kovaček istaknuo je da je gastronomska industrija jedna od najvažnijih u turizmu te najavio zanimljive panele na kojima će se, među ostalim, razgovarati o modernoj hrvatskoj kuhinji i strategiji razvitka gastronomije. Sam festival tematski je podijeljen na tri kategorije – hranu, piće i kavu.

Matija Belković i Matija Hrkać iz tvrtke Cogito Coffee predstavili su masterclass predavanja vezana za tu industriju i kulturu. 'Budući da kava ima poseban utjecaj na hrvatsku kulturu, ona će dobiti i zaseban dio programa - Zagreb Coffee Weekend, koji će se temeljiti na predavanjima vodećih svjetskih stručnjaka u industriji kave, radionicama i degustacijama raznih vrsta kave', zaključio je Belković.

Uvid u program festivala dao je jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova, Mate Janković.

'Festival je svojevrsno slavlje sinergije ljudi koji ga pokreću. Vrhunski program omogućit će profesionalcima, ali i svima ostalima da prošire svoje gastronomske vidike. Na festivalu će biti za svakoga po nešto, tema koju bih izdvojio je tuna i kako ju tretirati, a ostale programske detalje otkrit ćemo uskoro', izjavio je Janković. Dio festivala koji obuhvaća hranu najavio je poznati hrvatski gastro novinar i konzultant Hrvoje Petrić.

'Ove smo godine dali naglasak soli pa ćemo tako imati zanimljiv panel o hrvatskim solanama te mastercass o primjeni soli u modernoj kuhinji, čime ćemo dodatno potvrditi kako je Hrvatska zemlja soli. Isto tako, presretni smo što nam dolaze najveće zvijezde priprave sourdough kruha u regiji, a stiže nam i krema slastičarske scene iz Hrvatske', najavio je Petrić.

'Na panelima i radionicama bavit ćemo se barskom industrijom što obuhvaća hotele, restorane i barove u Hrvatskoj, a cilj je podizanje kvalitete tusritičke ponude te osvještavanje ugostitelja i korisnika. Pripremamo zanimljive teme, a jedna od njih koja će vjerujem posebno zaintrigirati publiku je - što je novi gin', najavio je Marin Nekić.

Gliptoteka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 23. do 26. svibnja ugostit će R'n'B Weekend Zagreb (Restaurants & Bars Weekend).