Uskoro će doći hladniji dani i tanjur tople juhe sigurno će nam biti omiljena okrepa, barem za vikend, kada imamo malo više vremena za kuhanje. Pripremate li klasične juhe od povrća ili mesa, evo nekoliko savjeta kako ih obogatiti i učiniti zdravijima
Temeljac od kostiju
Osim što su kosti povoljne pa vas temeljac za juhu od njih neće koštati puno, dat će vam malo zdravlja i boljeg okusa. Iz kostiju će u temeljac stići kalcij, silicij, glukozamin i kondroitin. Ove hranjive tvari važne su za jačanje imunološkog sustava i zdrave kosti te djeluju protiv upale zglobova.
Dodajte kurkumu
Kurkuma je podrijetlom iz Indije, žute je boje i pomalo ljutkasta okusa, a osim što jela čini ukusnijima, ima mnoge blagodati za zdravlje. Ovaj je začin poznat po svojem jakom protuupalnom i antioksidativnom djelovanju zahvaljujući glavnom sastojku kurkuminu. Možete je koristiti u obliku praha i dodati juhama. Obiluje vitaminima C i E, a njihova je moć između ostalog otapanje masnoća. Kurkuma je odlična i u prevenciji lošeg kolesterola, LDL-a, koji oštećuje arterije i izaziva bolesti srca. Može ga sniziti i tako sprečava nastanak plaka te inhibira stvaranje krvnih ugrušaka.
Nasjeckajte češnjak
Do sada je mnogobrojnim studijama utvrđeno da češnjak ima snažna svojstva antioksidanta, dobro utječe na imunitet, poboljšava krvotok, smanjuje kolesterol, a sve zbog moćnog alicina u sebi. Ako drobite ili sjeckate češnjak, aktivirat ćete alicin, pa ga možete staviti u bilo koju juhu.
Vrhnje zamijenite jogurtom
Sigurno znate da vrhnje nije uvijek idealna namirnica zbog masnoće, a volite li kremaste juhe, zamijenite ga grčkim jogurtom. On je dovoljno kremast, a ima manje nepoželjnih masti.
Dodajte vlakna
Velika žlica kvinoje ili smeđe riže organizmu će osigurati potrebna vlakna. Nakon tanjura juhe s takvim dodacima bit ćete dulje siti jer će vam razina šećera u krvi biti u balansu. Ne znate li što još možete dodati juhama za malo više vlakana, dobra je kombinacija i s lećom, jer ona također ima proteina i željeza.
Đumbir je uvijek dobar odabir
Žlica đumbira u prahu ili naribani svježi korijen odličan je način da poboljšate imunitet i smanjite upale u organizmu. Osim toga, đumbir je odličan za poboljšanje cirkulacije i probave.
Umiješajte miso
Miso je gusta smjesa koja se dobiva dugotrajnom fermentacijom sojinih zrnaca i riže. Tri su osnovne vrste: crveni miso (aka miso), koji je tamne boje i vrlo slanog okusa, bijeli miso (shiro miso), koji je svjetliji i slatkast, te miješani miso (awase miso), čija boja podsjeća na maslac od kikirikija. Kako ne biste uništili sve dobre bakterije iz misoa, dodajte ga na kraju kuhanja juhe.
Shitake
Japanske gljive idealne su za odolijevanje tipičnim zimskim virozama jer jačaju imunitet te ubijaju bakterije i viruse. Ukoliko odlučite pripremiti juhu sa suhim gljivama shitake, prethodno ih trebate namočiti.