Iako je dostupna od kolovoza do ožujka, najukusnija je u jesen zbog najviše koncentracije hranjivih tvari
Bundeva je odlična za prehranu jer je prepuna vitamina A, B6, C i E. Ima nizak udio masnoća, a visok željeza, magnezija i dijetalnih vlakana, piše Ordinacija.hr
1. Turkinja ili stambolka
Jestiva je i popularna u našim krajevima. Može imati zelenu, crvenu ili žutu koru, koja se zbog svoje čvrstoće često koristi u dekorativne svrhe (izdubljena turkinja može poslužiti kao vrlo dekorativna posuda za serviranje juhe). Zahvaljujući čvrstom mesu pogodna je za pečenje.
2. Hakkaido bundeva
Stiže iz dalekog Japana i ima intenzivno narančastu ili čak crvenu koru. Njeno aromatično meso ukusom podsjeća na kesten i jako je cijenjena u kulinarskim krugovima. Uglavnom je veličine dlana, a može težiti od jednog do pet kilograma.
3. Butternut ili muškatna bundeva
Ova bundeva kruškolikog oblika može dugo stajati - što duže stoji, postaje slađa i mekša. Meso je narančaste boje, glatke teksture, nevjerojatnog slatkastog okusa. Najčešće se koristi za kolače, pekmeze, juhe, variva, a odlična je sama kao predjelo.
4. Obična uljna bundeva
Ova bundeva dolazi iz porodice Cucurbitaceae, u našim krajevima najčešće se koristi za jelo. Trbušastog je oblika, zelenkaste boje kore. Koštice iz ove bundeve su izuzetno vrijedne zbog hranjivih sastojaka i korištenja u pripremanju bučinog ulja.
Više o ovoj temi pročitajte na stranicama Ordinacija.hr.