BOŽANSKA HRANA

Sad je trenutak da uživate u bundevi

27.09.2013 u 09:55

Bionic
Reading

Iako je dostupna od kolovoza do ožujka, najukusnija je u jesen zbog najviše koncentracije hranjivih tvari

Bundeva je odlična za prehranu jer je prepuna vitamina A, B6, C i E. Ima nizak udio masnoća, a visok željeza, magnezija i dijetalnih vlakana, piše Ordinacija.hr

1. Turkinja ili stambolka

Jestiva je i popularna u našim krajevima. Može imati zelenu, crvenu ili žutu koru, koja se zbog svoje čvrstoće često koristi u dekorativne svrhe (izdubljena turkinja može poslužiti kao vrlo dekorativna posuda za serviranje juhe). Zahvaljujući čvrstom mesu pogodna je za pečenje.

2. Hakkaido bundeva

Stiže iz dalekog Japana i ima intenzivno narančastu ili čak crvenu koru. Njeno aromatično meso ukusom podsjeća na kesten i jako je cijenjena u kulinarskim krugovima. Uglavnom je veličine dlana, a može težiti od jednog do pet kilograma.

3. Butternut ili muškatna bundeva

Ova bundeva kruškolikog oblika može dugo stajati - što duže stoji, postaje slađa i mekša. Meso je narančaste boje, glatke teksture, nevjerojatnog slatkastog okusa. Najčešće se koristi za kolače, pekmeze, juhe, variva, a odlična je sama kao predjelo.

4. Obična uljna bundeva

Ova bundeva dolazi iz porodice Cucurbitaceae, u našim krajevima najčešće se koristi za jelo. Trbušastog je oblika, zelenkaste boje kore. Koštice iz ove bundeve su izuzetno vrijedne zbog hranjivih sastojaka i korištenja u pripremanju bučinog ulja.

Više o ovoj temi pročitajte na stranicama Ordinacija.hr.