za pravi užitak

Savršena ljetna slastica: Pripremite Tiramisu u čaši i uživajte u bogatstvu okusa

29.07.2024 u 20:10

Bionic
Reading

Vreli dani ne dopuštaju nam da budemo kod kuće i vrijeme uglavnom provodimo na otvorenom. Stoga su brzi, a ukusni recepti idealna opcija, osobito kad je riječ o desertima. Vrijeme je za pravi užitak u dobro poznatom okusu popularnog talijanskog deserta – Tiramisu. Klasik među slasticama osvaja svojim bogatim okusom i jednostavnom pripremom

Tiramisu je tradicionalna talijanska slastica (riječ 'tiramisu' dolazi od venecijanskog dijalekta (tiramesù) i u prijevodu znači 'podigni me'). Malo tko joj može odoljeti, a odavno je osvojila svijet. Premda se uobičajeno oblikuje u kocke, okusom ne gubi ni kad se posluži u čaši.

Recept koji poštuje tradiciju

Recept koji donosimo vrlo je jednostavan pa je savršen izbor za one dane kad vam se ne da provoditi sate u kuhinji. Savršen je rješenje i za one koji nemaju iskustva s pripremom kolača budući da ga može spraviti ama baš svatko. Gotov je za manje od 20 minuta, čime postaje idealni brzi kolač bez pečenja. Kava koju koristite u ovom, ali i drugim receptima mora biti crna (instant kava, turska kava ili espresso). Kad je riječ o likeru, može se koristiti liker od kave, rum ili amaretto, ili ga pak u potpunosti izbaciti.

Sastojci:

  • 3/4 šalice kave
  • 1 jušna žlica likera
  • 4 jušne žlice šećera
  • 2 jaja
  • 250 g mascarpone sira
  • 12 piškota
  • kakao prah za posipanje

Priprema:

Pomiješajte dvije jušne žlice šećera i liker s kavom i ostavite da se hladi. Odvojite bjelanjak od žumanjka i stavite ih u dvije odvojene zdjele. Mikserom umutite bjelanjke dok ne dobijete snijeg od bjelanjaka. Pomiješajte ostatak šećera (dvije jušne žlice) sa žumanjcima, a potom tu pomiješajte s mascarpone sirom.

Pripremite čaše u kojima ćete slagati tiramisu. Najprije u čašu slažite kremu zatim red piškota koje ste prethodno umočili u kavu s likerom (po potrebi, prelomite na način da stane u odabranu čašu) pa opet kremu i tako dok ne dođete do vrha čaše. Ovisno o veličini čaše, napravite 2 do 3 sloja, a zadnji sloj treba biti krema.

Stavite čaše u hladnjak na barem četiri sata. Prije serviranja ga posipajte kakao prahom, a možete ga ukrasiti i komadićima čokolade i zrncima kave.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević