Toliko je ukusnih vrsta sira koje možemo staviti na pizzu da je ponekad teško odlučiti koji odabrati. Ako to ne znate, poslušajte savjet znanstvenika i pripremite se za najbolju pizzu do sada
Znanstvenica i profesorica kemijskog inženjerstva i tehnologije Bryony James sa sveučilišta Auckland odlučila je saznati koji se sir najbolje topi na pizzi i kako ih kombinirati.
U ovom simpatičnom testu tim znanstvenika za svaki je sir mjerio nekoliko parametara poput elastičnosti, vlažnosti, masnoće ili temperature topljenja. I sve to da bi doznali kako dobiti fin otopljeni sir bez previše zagorjelih i smeđih plikova.
U testiranju su proučavali sedam sireva: mozzarellu, cheddar, gruyere, edamer, ementaler, colby i provolone.
Rezultati su pokazali da cheddar, colby i edamer nisu jako elastični pa su i manje šanse da nastanu plikovi, za razliku od mozzarelle, koja je pokazala suprotno. S druge strane, gruyere, ementaler i provolone zbog više masnoće sprečavaju brzo isparavanje vode pa će teže poprimiti smeđu boju.
Stoga preporučuju mozzarellu u kombinaciji s bilo kojim drugim od šest sireva. Tako možete dobiti slasnu pizzu sa sirom koji se rastapa, a nema previše zagorjelih balončića koji kvare okus.