Upoznajte meatzzu - atraktivno jelo koje zbog svoje sočnosti, aroma i efektnog izgleda ekspresno postaje favorit svakog kućanstva
Slavna britanska kuharica Nigella Lawson podijelila je recept za meatzzu, jelo koje izgledom podsjeća na pizzu, a okusom na sočni bolonjez.
Recept za meatzzu
Atraktivan izgled čini ga vrlo primamljivim i kao stvorenim za serviranje na druženjima, dok je spoj okusa mljevenog mesa, aromatične rajčice i topivog, zapačenog sira garancija da će ovo jelo u trenu nestati sa stola.
U pripremi ne očekujte puno muke i posla, jednom kada sve posložite u pleh za pečenje, trebat će vam samo još oko pola sata da se smjesa lijepo zapeče - i spremna je za serviranje!
Sastojci:
- 500 grama mljevene govedine
- 3 žlice ribanog parmezana
- 3 žlice krušnih mrvica (ili zobene kaše)
- 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 2 velika jaja (lagano umućena)
- 1 režanj češnjaka (oguljen)
- sol
- papar po ukusu
- maslac
- 400 grama pelata (ili svježe nasjeckane rajčice)
- 1 žličica maslinovog ulja
- 1 žličica sušenog origana
- 125 grama kuglice mozzarelle
- 1 manja vezica svježeg bosiljka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220°C.
U velikoj zdjeli rukama pomiješajte mljeveno meso, parmezan, krušne mrvice ili zob, peršin i jaja. Naribajte (ili nasjeckajte) češnjak i dodajte malo soli i papra. Nemojte pretjerati, samo lagano promiješajte, inače će meso postati zbijeno i gusto.
Premažite maslacem plitki, okrugli kalup za pečenje promjera oko 28 cm i stavite meso u njega, lagano pritiskujući smjesu prstima da prekrije dno kao da je začinjeno mljeveno meso vaša kora za pizzu.
Provjerite jeste li iz limenke nasjeckanih rajčica iscijedili što je moguće više tekuće tekućine, a zatim pomiješajte rajčicu s uljem, origanom i malo soli i papra te gumenom lopaticom lagano rasporedite po mesnoj podlozi. Po vrhu posložite ploške mozzarelle, a zatim stavite peći na 20-25 minuta, za to vrijeme meso treba biti pečeno i lagano spušteno, a mozzarella otopljena.
Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim ukrasite listićima bosiljka i iznesite na stol prije rezanja na kriške, poput pizze.