Pečenu piletinu možemo pripremiti na razne načine, no ako želite biti sigurni da će biti savršeno sočna, samo dodajte - limune
Slavna britanska kuharica Mary Berry podijelila je recept za piletinu koja je neodoljivo sočna i brzo pečena - savršena za obiteljski ručak ili večernju gozbu s prijateljima.
Kako pripremiti sočnu pečenu piletinu?
Priprema se u jednoj tavi pa ne morate brinuti niti oko puno suđa, laka je za izradu i pečena u pećnici za manje od jednog sata.
Ključ za postizanje sočnosti je u limunovom soku, koji transformira svako jelo, a posebno se lijepo slaže s piletinom koju čini mekanom, sočnom i aromatičnom.
Sastojci:
- 1 kg oguljenog krumpira narezanog na kockice
- Tri žlice maslinovog ulja
- Jedan veliki luk narezan na kolutiće
- Dva protisnuta češnja češnjaka
- Šest komadića dimljene slanine narezane na komade od 1 cm
- Šest pilećih bataka
- Šest pilećih karabataka
- Pet konzerviranih limuna narezati na četvrtine
- Pola žličice paprike
- Tri deblje narezane tikvice
- Jedna limenka od 200 g maslina punjenih inćunima - ocijeđenih
- Sol i svježe mljeveni papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220°C (200°C s ventilatorom). Krumpir stavite u veliki pleh za pečenje, pokapajte ga s dvije žlice ulja i miješajte dok se ne ujednači. Zatim dodajte luk, češnjak, slaninu i komade piletine, dobro miješajući sve.
Dodajte limune na pladanj i obilno začinite, počevši s obilatim posipanjem paprike. Stavite lim u pećnicu na 40 minuta da se zapeče.
Za to vrijeme u posebnoj zdjeli prelijte tikvice s preostalim uljem, začinite ih solju i paprom.
Oko komada piletine posložite tikvice, a po pladnju rasporedite masline. Vratite posudu u pećnicu na još 20 minuta dok piletina i povrće ne porumene i omekšaju.