Staro rivalstvo

Težak odnos: Evo zašto se šogorice tako često ne podnose i ratuju jedna s drugom

14.08.2024 u 13:54

Bionic
Reading

Diploma, karijera i brak... mnoge su 'teme' koje mogu stvoriti jaz među šogoricama. Jedan od najboljih primjera takvog razdora je onaj između Kate Middleton i Meghan Markle, no one nisu jedine

Premda je opće mišljenje žena da će osoba s kojom će biti najteže izgraditi dobar odnos u obitelji biti suprugova majka, mnoge iz vlastitog iskustva mogu potvrditi da 'još tvrđi orah' - njegova sestra. Nećete biti iznenađeni kada znate da, prema nedavnoj studiji, odnosi između sestara mogu biti pozitivniji od bilo koje druge veze.

Ne baš jednostavan odnos

Kako bi došli do svog zaključka, istraživači sa Sveučilišta Pennsylvania State duboko su zaronili u studiju o 201 obitelji koja je započela 1995. i nastavila se kroz 18 godina, sa 61 obitelji. Nalazi su pokazali da, dok razine intimnosti i sukoba mogu padati i teći kroz životne događaje, veza između sestara imala je najpozitivniji učinak od bilo kojeg brata, sestre ili člana obitelji. I premda bi se intimnost smanjivala do adolescencije, nakon toga bi se značajno povećala, izjednačivši se u ranoj odrasloj dobi, dok je za sukob bio obrnut slučaj.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Međutim, nisu sve 'sestrinske' veze tako ugodne, kad je riječ o šogoricama, priča je sasvim drugačija – zapravo, stručnjaci to često nazivaju jednim od najzahtjevnijih odnosa s kojima se žena može suočiti u obitelji. Zaista, ako u Google upišete 'šogorična veza', pojavit će se upiti poput: 'Kako se nositi s teškom šogoricom?' i 'Zašto se ne sviđam mojoj šogorici?', a Reddit je zatrpan ljudima koji traže savjet o tome kako upravljati ne baš jednostavnim odnosom sa svojom šogoricom.

Kate Middelton i Meghan Markle klasičan su primjer

A manje nego poželjni odnosi između šogorica posvuda su i o njima se cijelo vrijeme čuje iz medija. Najpoznatiji je razdor dogodio se između Kate Middleton i Meghan Markle koji je, prema memoarima princa Harryja 'Spare', započeo ubrzo nakon što su se on i njegova sadašnja supruga zaručili. Njegova knjiga dokumentira mnoge primjere svađe između šogorica, uključujući jedan incident koji je Meghan spomenula u svom intervjuu s Oprah, kada je Kate navodno bila teška oko haljine za djeverušu, princezu Charlotte, zbog čega se Meghan rasplakala.

'Donijela mi je cvijeće i poruku s isprikom i učinila je ono što bih ja učinila da znam da sam nekoga povrijedila', rekla je Meghan tijekom intervjua 2021. godine.

opet slavi

Povijest se ponavlja: Kate Middleton uručila pehar pobjedniku Wimbledona

Pogledaj galeriju

Drugi, naširoko izvještavani incident koji uključuje šogorice dogodio se kada je Meghan rekla da Kate ima 'dječji mozak'. Harry je kasnije u 'Spareu' priznao da njegov brat princ William i šogorica Kate nisu blagonaklono odgovorili na komentar. Kate se očito suočila s Meghan, rekavši joj: 'Pričala si o mojim hormonima. Nismo dovoljno bliski da pričaš o mojim hormonima'.

Jesu li šogorice uvijek u ratu?

Tu su i bezbrojni primjeri prošarani popularnom kulturom, od napete veze između Alexis Colby i Krystle Carrington u TV hitu Dinastija do 'veze' Scarlett O'Hare i šogorice Melanie Hamilton u Zameo ih vjetar'.

Razlike mogu dovesti do nesporazuma

Pitanje je zašto je ovaj odnos tako težak? U prosjeku, žene imaju više bliskih prijatelja i veću mrežu društvenih veza od muškaraca i obično su bolje u stjecanju prijateljstava, pa zašto mogu postojati određeni problemi među šogoricama?

'Dinamika odnosa između šogorice može biti izazovna zbog raznih psiholoških i društvenih razloga, izazivajući osjećaje ljubomore i kompetitivnosti', kaže za Independent Sophie Cress, terapeutkinja za odnose i stručnjakinja za mentalno zdravlje.

'Šogorice mogu dolaziti iz različitih obitelji, svaka sa svojim vlastitim vrijednostima, običajima i očekivanjima. Te razlike mogu dovesti do nesporazuma i stresa', naglasila je. Zapravo, odnos između šogorica može predstavljati veći izazov od bilo kogej odnosa zbog njihove jedinstvene kombinacije kompetitivnosti, emocionalne intimnosti i očekivanja, naglašava Cress.

Empatija i otvorena komunikacija

'Za razliku od odnosa sa svekrvom, šogorica može biti dvosmislenija i fluidnija, što otežava pregovaranje', kaže ona i dodaje: 'Šogorice se također mogu naći u izravnom suparništvu za dužnosti unutar obitelji, kao što je organiziranje zajedničkih druženja i slavlja, što može pogoršati napetosti. Odnosi među spolovima također igraju ulogu. Žene se često odgajaju da cijene odnose i obiteljski sklad, što može povećati osjetljivost i emocionalne reakcije u takvim susretima.'

Dobra vijest je da veza sa šogoricom nije nužno izgubljen slučaj, Cress se zalaže za rješavanje problema s 'empatijom i otvorenom komunikacijom'. 'Započnite pokušavajući shvatiti njezino gledište i razloge njezinih postupaka. Jednostavan razgovor često može razotkriti nesporazume i razjasniti situaciju. Izražavajte se iskreno i s poštovanjem, koristeći izraze 'ja' kako biste izbjegli dojam optužujućih. Na primjer, 'Osjećam se izostavljeno kada se odluke donose bez mene' može biti od veće pomoći nego 'Uvijek me isključuješ'.'

Postavljanje zdravih granica

Još jedna ključna strategija je - postavljanje zdravih granica. 'Odredite koja su vam ponašanja prihvatljiva i koja ste spremni tolerirati te jasno iskomunicirajte te granice. U isto vrijeme, potrudite se izgraditi pozitivan odnos pronalazeći zajedničke interese i provodeći kvalitetno vrijeme zajedno. Pokazivanje cijenjenja i priznavanje pozitivnih kvaliteta također može pomoći da se dinamika promijeni na pozitivniju. Zapamtite, strpljenje i dosljednost su ključni; za promjenu dinamike odnosa potrebno je vrijeme', savjetuje Cress.

Što ako vezu nije moguće učiniti harmoničnom, kako njome upravljati na način da ne utječe na vaš širi odnos s partnerom ili ostatkom obitelji?

'Jedini način da upravljate ovom situacijom je da se usredotočite na ono što možete kontrolirati: kako reagirate. Ne možete kontrolirati misli ili ponašanje svoje šogorice, nego vlastite, kaže Emma Loker, terapeutska savjetnica i osnivačica MindWritea, servisa za mentalno zdravlje. 'Kad osjetite da se uzbuđujete, duboko udahnite; što vašem sustavu za stres govori da prestane, a vašem sustavu za opuštanje da se uključi. Ako to učinite, bit će beskrajno lakše reagirati na hladan, miran način'.