Brzo, fino i obojano u pravim proljetnim bojama – ova tjestenina je sve što možete poželjeti od jednostavnog, laganog i nevjerojatno ukusnog obroka. Uz to, polovicu recepta možete pripremiti i tri dana ranije i tako još ubrzati cijeli proces
Kada želite nešto brzo i jednostavno, no ne manje zdravo i ukusno, tjestenina s umakom od povrća nesumnjiv je pobjednik. Povrće daje kremasto, svilenkasti umak snažnog okusa. Ako vam grašak baš i nije prvi izbor, pokušajte sa cvjetačom, brokulom ili ciklom mogućnosti su doista beskrajne.
Potrebni sastojci:
Umak od graška:
- 120 ml maslinovog ulja
- 3 režnja češnjaka, tanko narezana
- 400 g smrznutog graška
- 30 g listić mente
- 120 ml vode
- 2 žlice (ili više) svježeg limunovog soka
- 1/2 žličice soli
- Svježe mljeveni crni papar
- Tjestenina i serviranje:
- 2 poriluka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1/4 žličice pahuljica čilija
- Sol
- 450 g tjestenine (fusilli ili neki drug oblik kratke tjestenine)
- 40 g sitno nasjeckanih listova metvice, plus još malo za posluživanje
- 130 g sitno naribanog pecorina, plus još malo za posluživanje
Priprema:
Umak od graška:
U malom loncu na srednje laganoj vatri dinstajte ulje i češnjak, povremeno miješajući, 2 do 3 minute, sve dok se češnjak ne počne karamelizirati. Maknite lonac s vatre.
U međuvremenu stavite veliki lonac vode na jaku vatru. Kad voda zavrije, dodajte grašak i kuhajte 2 minute. Nakon toga izvadite grašak i stavite ga u blender. Vodu ostavite jer ćete je iskoristiti za kuhanje tjestenine.
U blender dodajte češnjak i ulje, mentu, vodu, limunov sok i sol; začiniti crnim paprom. Blendajte na velikoj brzini sve dok se ne dobije glatki pire. Kušajte i prilagodite okus dodajući sol i limunov sok po potrebi.
Napravite unaprijed: Pire, bez limunovog soka, može se napraviti i tri dana unaprijed. Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. Dodajte limunov sok na dan kada ćete ga poslužiti.
Tjestenina i posluživanje
Poriluk očistite, uklonite tamnozelene, žilave dijelove i dobro ga isperite pod mlazom vode hladne vode, pažljivo uklanjajući svu prljavštinu i pijesak skriven u listovima. Zatim ga narežite na polumjesece širine oko jednog cm.
Vodu korištenu za kuhanje graška ponovno zakuhajte. U međuvremenu, u velikoj tavi na srednje jakoj vatri dinstajte poriluk, ulje, pahuljice čilija i ¼ žličice soli. Povremeno miješajte, 6 do 8 minuta, dok poriluk ne omekša i ne počne se karamelizirati.
Kad voda zakipi, začinite solju i dodajte tijesto. Fusille kuhajte jednu minutu manje od navedenih uputa na pakiranju. Ocijedite i sačuvate po strani otprilike 120 ml vode od kuhanja tjestenine.
Skuhanu tjesteninu te sačuvanu vodu od tjestenine dodajte u tavicu s porilukom i sve promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
Dodajte pire od graška i listove mente te sve zajedno zagrijte na srednje jakoj vatri. Miješajte dok tjestenina ne bude potpuno obložena umakom, a zatim dodajte naribani Pecorino. Kušajte i prilagodite začine po potrebi.
Tjesteninu podijelite u tanjure ili zdjele te ukrasite mentom i Pecorinom.