jelo koje se ne odbija

Tjestenina u kremastom umaku od povrća jedan je od najbržih recepata koje ćete obožavati jesti i pripremati

21.03.2022 u 13:08

Bionic
Reading

Brzo, fino i obojano u pravim proljetnim bojama – ova tjestenina je sve što možete poželjeti od jednostavnog, laganog i nevjerojatno ukusnog obroka. Uz to, polovicu recepta možete pripremiti i tri dana ranije i tako još ubrzati cijeli proces

Kada želite nešto brzo i jednostavno, no ne manje zdravo i ukusno, tjestenina s umakom od povrća nesumnjiv je pobjednik. Povrće daje kremasto, svilenkasti umak snažnog okusa. Ako vam grašak baš i nije prvi izbor, pokušajte sa cvjetačom, brokulom ili ciklom mogućnosti su doista beskrajne.

Potrebni sastojci:

Umak od graška:

  • 120 ml maslinovog ulja
  • 3 režnja češnjaka, tanko narezana
  • 400 g smrznutog graška
  • 30 g listić mente
  • 120 ml vode
  • 2 žlice (ili više) svježeg limunovog soka
  • 1/2 žličice soli
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Tjestenina i serviranje:
  • 2 poriluka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/4 žličice pahuljica čilija
  • Sol
  • 450 g tjestenine (fusilli ili neki drug oblik kratke tjestenine)
  • 40 g sitno nasjeckanih listova metvice, plus još malo za posluživanje
  • 130 g sitno naribanog pecorina, plus još malo za posluživanje

Priprema:

Umak od graška:

U malom loncu na srednje laganoj vatri dinstajte ulje i češnjak, povremeno miješajući, 2 do 3 minute, sve dok se češnjak ne počne karamelizirati. Maknite lonac s vatre.

U međuvremenu stavite veliki lonac vode na jaku vatru. Kad voda zavrije, dodajte grašak i kuhajte 2 minute. Nakon toga izvadite grašak i stavite ga u blender. Vodu ostavite jer ćete je iskoristiti za kuhanje tjestenine.

U blender dodajte češnjak i ulje, mentu, vodu, limunov sok i sol; začiniti crnim paprom. Blendajte na velikoj brzini sve dok se ne dobije glatki pire. Kušajte i prilagodite okus dodajući sol i limunov sok po potrebi.

Napravite unaprijed: Pire, bez limunovog soka, može se napraviti i tri dana unaprijed. Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. Dodajte limunov sok na dan kada ćete ga poslužiti.

Tjestenina i posluživanje

Poriluk očistite, uklonite tamnozelene, žilave dijelove i dobro ga isperite pod mlazom vode hladne vode, pažljivo uklanjajući svu prljavštinu i pijesak skriven u listovima. Zatim ga narežite na polumjesece širine oko jednog cm.

Vodu korištenu za kuhanje graška ponovno zakuhajte. U međuvremenu, u velikoj tavi na srednje jakoj vatri dinstajte poriluk, ulje, pahuljice čilija i ¼ žličice soli. Povremeno miješajte, 6 do 8 minuta, dok poriluk ne omekša i ne počne se karamelizirati.

Kad voda zakipi, začinite solju i dodajte tijesto. Fusille kuhajte jednu minutu manje od navedenih uputa na pakiranju. Ocijedite i sačuvate po strani otprilike 120 ml vode od kuhanja tjestenine.

Skuhanu tjesteninu te sačuvanu vodu od tjestenine dodajte u tavicu s porilukom i sve promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.

Dodajte pire od graška i listove mente te sve zajedno zagrijte na srednje jakoj vatri. Miješajte dok tjestenina ne bude potpuno obložena umakom, a zatim dodajte naribani Pecorino. Kušajte i prilagodite začine po potrebi.

Tjesteninu podijelite u tanjure ili zdjele te ukrasite mentom i Pecorinom.