sjajne kombinacije

Tko kaže da se proljetne rolice ne mogu lako pripremiti kod kuće? Ova četiri riblja jela nećete moći prestati jesti, ali i pripremati

18.03.2022 u 13:02

Bionic
Reading

Proljeće je vrijeme čišćenja organizma i doba godine kada je poželjno u dnevnu prehranu uvrstiti lagana jela bazirana na povrću. Azijska kuhinja ima sve veći broj poklonika, a zahvaljujući sve dostupnijim namirnicama i jednostavnoj pripremi egzotične specijalitete lako je pripremit i kod kuće. Sve što vam treba je dobar recept

Nove boje, okusi i mirisi najavljuju najuzbudljivije godišnje doba, a u zagrebačkom restoranu Bota Šare odvije se prava mala sushi revolucija i svojim receptima privlači kako zaljubljeniku u egzotičnu azijsku kuhinju tako i najzagriženije ljubitelje tradicionalnih specijaliteta.

Savršeno balansirajući i sljubljujuči jednu i drugu kuhinju, poznati zagrebački restoran svoj je meni oplemenio sezonskim namirnicama koje najavljuju vrijeme procvata i radosti. Dolaskom toplih proljetnih dana tim restorana kreirao je nova jela puna osvježavajućih okusa i zamamnih boja koja možete pripremiti i u vlastitom domu.

Vijetnamske proljetne rolice s kozicama i povrćem početak su azijskog putovanja, carpacio od bijele ribe na podlozi od cikle i rikule daje svježinu i nutritivno je bogat. Futomaki green roll pravi je vjesnik proljeća, a hit će zasigurno odmah postati i sashimi od jadranske tune na podlozi od pesta od rikule.

Proljetne rolice s kozicama i povrćem (za 4 osobe)

Potrebni sastojci:

  • 200 g čistog mesa jadranskih kozica
  • 2 češnja češnjaka
  • 20 ml maslinovog ulja
  • sol i papar po želji
  • 0,5 dcl maslinovog ulja
  • 100 g mrkve
  • 60 g zelene salate
  • 60 g rikule
  • 4 lista rižinog tijesta

Priprema:

Očistiti meso kozice od ljuske, zatim ih kratko popržiti na maslinovom ulju zajedno sa sitno nasjeckanim češnjakom.

Mrkvu narezati i na tanke prutiće i blanširati. Listove rižinog tijesta namakati 2 minute u mlakoj vodi, zatim na njih posložiti sastojke - salatu, rikulu, mrkvu i kozice, zarolati ih i servirati sa umakom po želji.

Carpacio od bijele ribe na podlozi od cikle i rikule

Potrebni sastojci:

  • 300 g fileta gofa
  • sol i papar po želji
  • sok dva limuna
  • maslinovo ulje
  • 300 g očišćene cikle
  • 200 g rikule
  • 50 g kapara

Priprema:

Skuhati ciklu, nasjeckati je na kockice, začiniti sa soli, paprom, maslinovim uljem i sokom jednog limuna.

Nasjeckati filet gofa na kockice, začiniti sa soli, paprom, maslinovim uljem i sokom jednog limuna. Ciklu servirati na podlogu od rikule. Uz pomoć kalupa zatim na ciklu dodati mariniranu ribu i kapare.

Futomaki green roll

Potrebni sastojci za 4 rolice:

  • 100 g brašna za tempuru
  • 10 g oštrog brašna
  • 10 g panko mrvica
  • 0.5 l suncokretovog ulja
  • 50 g avokada
  • 20 g paprike
  • zeleni listovi mladog luka
  • 10 g zelene salate
  • 300 g kuhane sushi riže
  • 2 lista sojinog papira
  • 4 g sezama

Priprema:

U brašno za tempuru dodati malo soli i vode dok se ne dobije smjesa malo gušća od one za plalacinke. Smjesu dobro ohladiti. Avokado izrezati na 4 deblja prutića, uvaljati u oštro brašno, te zatim u dobro ohlađenu tempuru. Nakon toga uvaljati u panko mrvice pa potom u duboko ulje. Pržiti dok se komadi ne zarumene.

List sojinog papira prerezati na pola, zatim na polovice rasprostraniti sushi rižu, okrenuti na stranu na kojoj je papir te dodati predhodno panirani avokado, papriku koju smo prethodno narezali na prutiće te sitno nasjeckane zelene vrhove mladog luka, zelenu salatu i sezam.

Sastojke zarolajte u sushi rolicu. Zarolanu rolicu narezati na 6 jednakih komada te servirati s đumbirom, wasabijem i soja umakom.

Sashimi od jadranske tune na podlozi od pesta od rikule

Potrebni sastojci:

  • 200 g svježe jadranske tune
  • 150 g rikule
  • 50 g sira Grana Padano
  • 50 g poprženih badema
  • sol po želji
  • 20 g papra
  • 1 češanj češnjaka
  • 100 ml maslinovog ulja

Priprema:

Samljeti popržene bademe, naribati sir, pomiješati sa češnjakom, rikulom, maslinovim uljem i soli, te zatim izblendati dok se ne dobije kremasta smjesa.

Komad tune premazati maslinovim uljem, uvaljati u papar sa svih strana te lagano zapržiti sa svih strana. Narezati na fete te servirati na podlogu od pesta.