DESERT KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI

U ovim hladnim danima savršeno će vam odgovarati slatki kruh s cimetom od kojeg će mirisati cijela kuća

20.10.2020 u 14:02

Bionic
Reading

Temperature su svakim danom sve niže, a bliži nam se i blaganska sezona pa je sada idealno vrijeme da svoje ukućane (i sebe) razveselite desertom od kojeg na samu pomisao rastu zazubice. Vjerujte nam na riječ - miris slatkog kruha s cimetom preplavit će vaš dom i izmamiti vam osmijeh na lice

Sastojci

  • 2 žličice instant kvasca
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice maslaca na sobnoj temperaturi
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice mlijeka u prahu
  • 1 1/2 šalica tople vode
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica cimeta
  • 4 šalice brašna
  • Šećer u prahu za posipanje
  • Cimet za posipanje
  • 1 jaje za premazivanje

Priprema

1. U mikser dodajte toplu vodu, instant kvasac, šećer i med. Miksajte pomoću nastavaka za tijesto dodavajući malo po malo brašno. U isto vrijeme dodajte i mlijeko u prahu, ekstrakt vanilije te žlicu cimeta. Miksajte još pet minuta.

2. Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu ploču i mijesite kratko rukama dok ne dobijete lijepu okruglu loptu.

3. Tijesto stavite u nauljenu posudu te ga prekrijte čistom krpom i pustite da se diže na toplom sat vremena.

4. Tijesto izvadite na pobrašnjenu radnu ploču. Pritisnite ga šakom te ga potom izvaljajte na tanko u obliku kvadrata.

5. Posipajte tijesto izdašnom količinom šećera u prahu, a potom cimetom. Zatim pošpricajte tijesto vodom (trebat će vam prazna bočica sa špricom).

6. Kada ste to napravili, počnite rolati tijesto u roladu.

7. Prerežite roladu uzdužno točno po sredini na dva jednaka dijela. Zatim ih isprepletite poput pletenice, pazeći da spojite krajeve.

8. Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Pletenicu stavite u pleh za pečenje. Možete je pustiti takvu kakve je ili je uviti u krug. Prekrijte je čistom krpom i stavite iznad pećnice na štednjak da stoji još pola sata.

9. Premažite pletenicu smjesom jajeta i vode pa posipajte po vrhu šećerom i cimetom. Pecite u pećnici 30-35 minuta.

U slast!