Varivo je uvijek dobra ideja, a ovaj recept s lećom i hrpom povrća predstavlja vrlo zdrav i ukusan obrok. Vrlo jednostavne pripreme osigurat će vrlo važne nutrijente i održati osjećaj sitosti dulje vrijeme, a savršen je izbor za prve jesenske dane
Leća je odlična namirnica koja zaslužuje češće se naći na obiteljskom meniju. Nutricionisti sve više upozoravaju na zdravstveni rizik konzumiranja velike količine crvenog mesa, a leća je odlična zamjena za crveno meso. Priprema joj je vrlo jednostavna, a u kombinaciji s povrćem predstavlja pravu nutritivnu poslasticu za organizam.
Potrebni sastojci:
- 400 g leće
- 1 vlasac
- 1 poriluk
- 1 mrkva
- 2 režnja češnjaka
- 1 mali krumpir
- Sol
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 list lovora
- 1 prstohvat majčine dušice
- 1 prstohvat slatke paprike
Priprema:
Priprema ovog savršenog variva započinje pripremom povrća. Mladi luk ogulite i nasjeckajte na sitne komadiće.
Poriluk ogulite sve dok ne dođete do bijelog dijela, a zatim ga nasjeckajte na sitno.
Mrkvu ogulite i narežite na kockice.
Češnjak ogulite i nasjeckajte na tanke ploške.
U veliki lonac stavite malo ulja, dodajte povrće te lagano dinstajte na laganoj vatri oko pet minuta, no nemojte dopustiti da potamni.
Nakon toga povrće posolite, a zatim dodajte leću. Sve zajedno prodinstajte oko jednu minutu.
Dodajte vode tako da pokrijete leću te da razina bude dva prsta iznad leće.
Dodajte oguljeni i narezani krumpir, lovorov list i još malo posolite.
Pustite da se kuha polako 50 minuta, na pola kuhanja dodajte majčinu dušicu i slatku papriku.
KORISNI SAVJETI