VelascoAbellà, Madrid

Vrhunski chefovi žele da se u njihovom domu osjećate kao kod kuće

07.10.2023 u 16:51

Bionic
Reading

Otvaranje nekog novog restorana uvijek je uzbudljiva stvar za gurmane. A kad se to događa u Španjolskoj, već dva desetljeća vodećoj gastronomskoj zemlji svijeta, onda je obično riječ o nečem ozbiljnom. Ponekad su najzanimljiviji restorani oni koje pokreću obitelji, oni kojima je restoran zapravo dom i iza kojih stoje veliki napori i strast

Upravo je to slučaj s novim restoranom VelascoAbellà u madridskoj četvrti Chamartín, čedom Óscara Velasca i Montse Abelle, dobro poznatog chefa i slastičarke s iskustvom rada u restoranima s dvije Michelinove zvjezdice. Naime, nakon razdoblja u kojem je Montse radila kao učiteljica kuhanja, a Óscar vodio gastronomiju luksuznog hotela tvrtke Unico Hotels Finca Serena na Mallorci, chefovski dvojac posvetio se vlastitome restoranu koji su krstili kombinacijom svojih prezimena.

VelascoAbellà je vrlo osobni projekt Óscara i Montse, a razvili su ga postupno i s velikom željom da njime započnu pisati novo poglavlje u svojim životima, kako profesionalnim, tako i privatnim. Za goste se radi o dugo iščekivanom restoranu, dok je za njih same on nešto više - njihov dom.

Četvrt Chamartín dočekala ih je raširenih ruku. Naime to moderno rezidencijalno područje s otmjenim buticima i bistroima u ulici Principe de Vergara krase široke avenije i uokviruju bujni vrtovi, visoke uredske zgrade i obelisk Caja Madrid slavnoga arhitekta Santiaga Calatrave.

Ljubitelji nogometa na stadionu Santiago Bernabéu gledaju utakmice Real Madrida, a poklonici glazbe u Nacionalnom glazbenom auditoriju uživaju u elegantnim klasičnim koncertima. Stoga se slobodno može reći da Óscar i Montse mogu očekivati najrazličitije goste, ali ipak pretežito one sklone profinjenim užicima, baš ono što oni i nude u svome lokalu u ulici Víctor Andrés Belaunde broj 25.

To je, ujedno, i mjesto na koje dolaze svi oni kojima je to dvoje kulinarskih majstora nedostajalo u posljednje dvije i pol godine, ali i destinacija za one koji žele otkriti što će ponuditi u toj novoj, uzbudljivoj kulinarskoj priči.

Óscar i Montse trenutačno žive trenutak smirenosti, sreće i slobode koji im omogućuje da, uz pomoć njima bliskih ljudi koji su ih podržavali tijekom cijelog tog procesa, svoj san pretvore u stvarnost. A najljepše i najposebnije od svega je činjenica da to mogu ostvariti zajedno.

'U ovoj novoj fazi putovanja želimo se okružiti onim s čime se identificiramo i onim što je zajedničko našoj poslovnoj i životnoj filozofiji', objasnili su povodom otvorenja restorana Óscar i Montse.

To je doslovno tako, jer baš sve u restoranu VelascoAbellà predstavlja njih dvoje, počevši od dizajna interijera, koji je osmislila Aitana Miñambres iz studija Novomueble, a kojoj je od početka bilo jasno da sve mora odisati osobnošću dvoje vlasnika. Kao polazište, odabrana je mješavina koncepata koji ih identificiraju - Óscarovo podrijetlo, pomiješano sa svježinom koju donosi Montse, zbog svoje bliskosti selu i Sredozemnom moru.

VelascoAbellà_(Matias Perez Llera photographer)___A6A2456
  • VelascoAbellà_(Matias Perez Llera photographer)___A6A2505
  • VelascoAbellà_(Matias Perez Llera photographer)___A6A2518
  • VelascoAbellà_(Matias Perez Llera photographer)__A6A1434
  • VelascoAbellà_(Matias Perez Llera photographer)__A6A1466
  • VelascoAbellà_(Matias Perez Llera photographer)__A6A1487
    +7
VelascoAbellà Izvor: VelascoAbellà / Autor: Matias Perez Llera

Na tim temeljima stvoren je prostor 'ručno rađene arhitekture', a koja poštuje prirodne materijale i referira se na kuhinju koju restoran nudi. Kamen, drvo, beton, vapno i laneni tekstil protagonisti su prostora u kombinaciji s nježnim tonovima boja i pažljivom rasvjetom, dok zakrivljeni i organski oblici, koji preplavljuju prostorije, omekšavaju arhitektonske elemente prostora.

Kuhinja, smještena u središtu restorana, srce je projekta, presvučena drvom i vizualno povezana s kamenim šankom, dok se do blagovaonice s 40 mjesta dolazi hodnikom punim rustikalnih detalja. Stolovi imaju različite oblike (za nekima se sjedi na sofama), ručno izrađene lampe dodaju vrijednost unutarnjem dizajnu, a letvice na zidu sve povezuju s tradicijom. Tu je i pogled na prekrasno dvorište, pa svi ovi elementi pretvaraju ovo mjesto u oazu mira s izraženim mediteranskim duhom.

VelascoAbellà je rezultat dugogodišnjeg iskustva oboje chefova, pa se tu spaja sve ono što su dosad naučili i doživjeli. Riječ je o dvije briljantne karijere tijekom kojih su odrasli kao profesionalci te u isto vrijeme sazrijevali i kao ljudi (prethodno su, kao chef i glavna slastičarka, zajedno radili u madridskom restoranu Santceloni s dvije Michelinove zvjezdice).

No sada se njihovi putevi spajaju u novoj fazi, koja im pruža priliku pokazati najautentičniju verziju sebe. Ipak, uloge će se nešto izmijeniti. Iako će Óscar nastaviti voditi kuhinju, a Montse, naravno, biti zadužena za deserte, ona će svoj posao kombinirati i sa zadatkom vođenja restorana, i to iz vrlo važnog razloga jer, kako sami kažu, 'žele biti domaćini u svojoj kući i osobno se brinuti o tom neizostavnom dijelu restorana'.

Na koncu i ono najvažnije – što na jelovniku nudi VelascoAbellà? Kao što se moglo i očekivati, Óscar i Montse nastavit će razvijati svoje već dobro formirane kulinarske stilove, kao i ono s čime se identificiraju i u što su uvijek vjerovali. Valja odmah reći da njihova kuhinja nije pod utjecajem mode, već pod utjecajem tržišta i sezonskih namirnica, dok su jela spravljena na vrlo osoban način i sa slobodom koja im daje krila za rast i ostvarenje snova.

'Osmislili smo ponudu koja omogućuje onima koji nas posjećuju da nas upoznaju i da se osjećaju kao kod kuće', kažu.

Konkretno, na meniju su poznati klasici Óscarove kuhinje, kao što su ravioli od dimljene ricotte, inćuna i kavijara, salata od skuše, ali i oni s potpisom Montse, poput skute s crnom čokoladom ili kave sa sladoledom grué od kakaa. No sva su ta jela sada predstavljena revidirana, iz nove perspektive slobode i obnovljenog entuzijazma koji im pruža vlastiti restoran.

I nove kreacije kao što su morski suquet (vrsta juhe) sa sobrasadom (sirova, sušena kobasica s Balearskih otoka napravljena od mljevene svinjetine, paprike, soli i drugih začina) ili srce zelene salate s goveđim pečenjem, a koje su nastale tijekom godina u kojima nisu prestajali vježbati, istraživati, putovati, eksperimentirati i, prije svega, kuhati, radeći na stvaranju vlastita restorana, onoga što je sada pretvoreno u stvarnost.

Pa, ukoliko se zateknete u Madridu…