MORATE GA PROBATI

Zar ovo nije nevjerojatan čokoladni kolač?

07.02.2014 u 14:20

Bionic
Reading

Savršeno sočan čokoladni kolač krajnje je jednostavan za pripremu

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

Tijesto:

4 jaja
180 - 200 g šećera (po želji)
130 g maslaca
1 vrećica vanilin šećera
na vrh noža soli
20 g brašna
50 g kakao praha
½ - 1 žličica začina za medenjake
480 ml mlijeka
1 žličica jabučnog octa
brašno i maslac za mazanje posude


Priprema

Jaja moraju imati sobnu temperaturu. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke zajedno sa šećerom mikserom čvrsto izraditi. Maslac otopiti, ohladiti i zajedno sa žumanjcima, soli i vanilin šećerom kremasto mikserom izraditi (2 – 3 minute). Brašno, kakao i začin za medenjake dobro izmiješati i prosijati. Mlijeko zagrijati. Ne smije biti vruće, već toplo. Mješavini od žumanjaka postupno dodavati mješavinu brašna i izmiješati. Toplo mlijeko u tankom mlazu lijevati u smjesu od žumanjaka i mikserom dobro izmiješati. Masa će biti dosta tekuća, ali tako treba i biti.

Pećnicu zagrijati na 160 °C. Posudu za pečenje veličine 20 x 30 cm ili kalup za tortu 24 cm, namazati maslacem i posuti brašnom. Jabučni ocat dodati snijegu od bjelanjaka i mikserom tako dugo miješati, sve dok se ne počnu stvarati špicevi na snijegu i snijeg ne počne sjajiti (oko 3 minute). Najprije dodati 1/3 snijega mješavini od žumanjaka i brašna i lagano metlicom za snijeg izmiješati. Zatim dodati ponovo 1/3 snijega, postupak ponoviti i na kraju dodati preostalu 1/3 i izmiješati. Ne smije se mikserom miješati i komadići snijega od bjelanjaka ne trebaju potpuno biti umiješani u smjesu!

Smjesu istresti u posudu za pečenje i staviti peći 40 - 45 minuta. Pečeni kolač ostaviti da se potpuno ohladi. Najbolje ga je servirati jako hladnog, odnosno iz hladnjaka i uz kolač servirati čokoladni umak ili šlag. Po želji preliti glazurom od čokolade i ukrasiti pralinama, bombonima.