HRANA KAO LIJEK

Zašto je baš jabuka kraljica voća?

24.02.2014 u 11:25

Bionic
Reading

Jabuka je čudesno voće. S pravom je dobila laskavi epitet kraljice voća, a kroz čitavu povijest prati je atribut zabranjenog rajskog voća

Oduvijek simbolizira neke bitne trenutke u životu i zajedništvu. Ne čudi njezina prisutnost u društvenim odnosima čovjeka; mladić je svoju izabranicu srca prosio upravo darujući joj predivnu jabuku. Jabuka je trebala biti simbol njegove ljubavi i vjere u tu ljubav.

Djeci su, primjerice, prvi crteži inspirirani upravo raskošnim stablom jabuke. Uopće, jabuka je kroz čitavu povijest neiscrpan motiv različitih umjetnika.

Suvremena znanost pouzdano je utvrdila kako jabuka ima, zbog flavonida, fenola i vitamina C koje sadrži, vrlo jaka antioksidacijska svojstva. Prava je banka opskrbe energijom, sadrži glukozu, fruktozu, saharozu, neophodne za dobar osjećaj u organizmu netom nakon što je pojedete.

Hrvatska televizija, prema ideji i scenariju urednice serijala dr. sc. Jasne Burić, u režiji Zdravka Mustaća te uz fotografiju Marija Britvića, Branka Cahuna i drugih, u serijalu 'Hrana kao lijek' gledateljima su pripremili atraktivan sadržaj, koji će, na znanstveno utemeljen način, multidisciplinarnim pristupom, uz sudjelovanje brojnih znanstvenika i stručnjaka iz zemlje i svijeta, educirati o zdravoj hrani koju nam svakodnevno nudi priroda u kojoj živimo. Serijal 'Hrana kao lijek' možete pratiti svakog ponedjeljka u 20,30 sati.

Hrana kao lijek: Jabuka