Za ove hladne, jesenske dane, kada u unutrašnjosti naše zemlje magla postane redoviti stanovnik, idealan je ovaj kolač koji će svojim mirisom, ali i okusom, oduševiti i one najzahtjevnije. Kako pripremiti kolač od bundeve i naranče dobro zna i poznata televizijska voditeljica Karmela Vukov Colić
Sastojci:
- 200 g pečene i pasirane tikve (turkinje, račanke)
- 4 jaja
- 1 dl mlijeka
- 2 vanilin šećera
- 7 žl smeđeg šećera
- 70 g otopljenog maslaca
- sok i korica neprskane naranče
- 6 žl pirovog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 120 g mljevenih oraha
- cimet, muškatni oraščić
- 100 g bijele čokolade – po želji
Priprema:
Žumanjke tucite sa šećerom, vanilin šećerom, maslacem, mlijekom, tikvom, narančinim sokom i koricom. Potom dodajte i brašno, prašak za pecivo, orahe, cimet i muškatni oraščić.
Posebno istucite bjelanjke u čvrsti snijeg i umiješajte ih u smjesu žumanjaka. Kolač pecite tridesetak minuta u dobro namašćenom i pobrašnjenom kalupu, na 180 °C, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ostavite malo da se ohladi u kalupu pa izokrenite kolač na tanjur.
Ohlađen kolač ukrasite rastopljenom bijelom čokoladom i ribanom narančinom koricom.