Nezasićene masti, puno bjelančevina i mnogo selena za obnovu stanica - postoji mnogo razloga za preporuku konzumiranja brazilskih oraha, koji su često uključeni u mješavinu orašastih plodova. No, stručnjaci napominju kako kod njihove konzumacije ipak valja biti na oprezu
Stručnjaci za zaštitu potrošača kažu kako se s konzumacijom brazilskih oraha ne bi smjelo pretjerivati i to ne samo zato što su prirodno radioaktivni. Naime, dok se smatra da većina hrane ima iznimno nisku razinu radioaktivnosti, te razine u brazilskim orasima dovoljno su visoke da izazovu bolest ako se jedu u prekomjernoj količini.
'Mogu imati oko 1000 puta veći sadržaj radija od prosjeka svih namirnica kontaminiranih radijem', kaže nutricionistica Susanne Moritz.
Svatko tko pojede dva brazilska oraha dnevno povećava unos prirodnih radioaktivnih elemenata za otprilike polovicu u usporedbi s prosječnom prehranom.
Čak i na toj razini, stručnjaci njemačke vlade za zračenje kažu da se ne morate bojati negativnih zdravstvenih posljedica.
Prekoračenje preporučenog dnevnog ograničenja od dva brazilska oraha, međutim, može dovesti do simptoma uključujući neugodni zadah na češnjak, mučninu, proljev, kožne osipe, metalni okus u ustima, gubitak kose i noktiju te promjenu boje zuba, pokazuju podaci američkog nacionalnog instituta za zdravlje.
Izuzetno visok unos ovih orašastih plodova s visokom razinom nutrijenta selena može dovesti do otežanog disanja, drhtavice, zatajenja bubrega, srčanog udara i zatajenja srca.
Statistički gledano, ljudi u Europi pojedu u prosjeku oko 0,1 grama brazilskih oraha po osobi dnevno, što je ispod razine opasnosti.