Obožavana kraljica ljeta kako joj često tepaju, lubenica je bez sumnje, prvi vrhu najpopularnijih ljetnih namirnica
Jeste li znali osvježavajuća lubenica čije su zdravstvene blagodati dobro poznate ima i svoj dan?
Da, treći kolovoza je Međunarodni dan lubenica, a baš zato se Falkensteinerov gastro tim posvetio ovom savršenom povrću, za kojeg mnogi misle da je voće, no zapravo je povrće, a koje tako godi u ljetnim danima - kao međuobrok, sastojak u salatama, u smoothijima, koktelima…
Isprobajte ovih šest recepata s lubenicom za dugo toplo ljeto:
Lubenica i sol
Možda nećete vjerovati na prvu, ali istina je: ako na lubenicu stavite malo soli, okus je još slađi! Sol je prirodni pojačivač okusa, pa kada sol dodate nečemu slatkom, okus postaje intenzivniji.
Lubenica i feta sir
Sastojci za četiri male porcije:
1 kg lubenice
200 g feta sira
1 limeta
2-3 grančice majčine dušice ili mente
3 žlice maslinovog ulja
1 prstohvat soli
Po želji: Crveni luk, med i orasi
Priprema: Narežite lubenicu na komade veličine zalogaja, marinirajte sokom limete, solju i maslinovim uljem, a zatim dodajte fetu i začinsko bilje - et voilà!
Savjet: Malo crvenog luka, meda i oraha i salata će biti još intenzivnijeg okusa
Poke bowl s lubenicom
Lubenica je odlična veganska zamjena za tunu i savršeno se uklapa u trendovski Poke Bowl. Svakako isprobajte!
Sastojci za 4 osobe:
500 g lubenice
3 žlice ulja od kikirikija
3 žlice jabučnog ili bijelog vinskog octa
2 avokada
200 g riže
1 krastavac
150 g edamame sjemenki
Sol
Neobvezno: Malo tofua i mrkve
Priprema: Lubenicu narežite na komade veličine zalogaja i marinirajte s prstohvatom soli i uljem kikirikija. Pecite u pećnici 20-30 minuta i pomiješajte s octom. U međuvremenu skuhajte rižu i blanširajte edamame 10 minuta. Avokado narežite na trakice, a krastavac na kockice. Sve složite u posudu i začinite.
Savjet: Kako biste jelu dali još malo boje i teksture, mrkvu možete rezati spiralnim rezačem i dodati u posudu zajedno s nekoliko kockica tofua.
Carpaccio s tunom
Želite impresionirati goste večerom u koju ćete uložiti malo vremena i truda? Preporučujemo carpaccio od lubenice i tune. Super jednostavno, a vrlo ukusno.
Sastojci za 4 osobe:
400 g sirove tune
400 g lubenice
4 žlice maslinovog ulja
100 g komorača
Sol
Neobvezno: Poprskati sokom limuna
Priprema: Lubenicu i tunu narežite na tanke ploške i složite na tanjur. Narežite komorač i složite preko tune i lubenice. Marinirajte maslinovim uljem i solju. Na kraju možete dodati malo soka limuna.
I u slast!
Popodnevni koktel
Koktel majstori iz čarobnog Falkensteiner Hotela & Spa Iadera dobro znaju kako začiniti kasno ljetno popodne. Koktel od lubenice prava je stvar!
Sastojci:
0,3 l Tequille
0,2 l Havanna ruma
0,1 l Maraschina
0,3 l soka od maraške
Blendana lubenica
Mohito ice cube
Priprema: Pomiješajte sve sastojke, a za potpuni dojam poslužite u čaši za koktele.
Veganski koktel od krastavaca
Za savršeno osvježenje u vrućem ljetnom danu tu je i bezalkoholni koktel od lubenice, super jednostavan za pripremu.
Sastojci:
150 ml soka od svježe lubenice
4 kriške krastavca
150 ml džina
100 ml svježeg soka limete
60 ml šećernog sirupa
Prstohvat soli
Priprema: Pomiješajte sve sastojke i ukrasite kriškom krastavca