Članica ansambla kazališta Kerempuh osim strasti prema umjetnosti ima još jednu - prema kuhanju. Koliko voli kuhati, Anita Matić Delić pokazuje na svom Instagram profilu gdje dijeli najfinije recepte. Tako je na red došla i 'Torta more'
'Osim što je vizualno vrlo efektna i primamljiva, ova jednostavna torta (bez kuhanja!) je vrlo lagana i osvježavajuća Uživajte opušteno u ljetu bez odricanja uz zdrave slastice jer vaša #glumicapakuha misli na sve vas 'ovisnike' o slatkom', napisala je Anita.
(za kalup 18 cm) podloga:
- 1 šalica mix orašida po izboru (bademi, lješnjaci, pistacije…)
- 2 datulje Medjool (ili 5-6 običnih suhih datulja)
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1 žlica javorovog ili agavinog sirupa
Sve sastojke staviti u multipraktik ili sjeckalicu i izmisati do mrvičaste ljepljive strukture. Dobivenu smjesu utisnuti u kalup za tortu i stavite u frižider dok radite kremu.
Sastoci za plavo-bijelu kremu:
- 1 šalica indijskih oraščića (namočenih barem 2 sata)
- 1 limenka kokosovog mlijeka odstajalog u frižideru preko noći
- 2 žlice kokosove vode iz limenke
- 1 žličica vanilije burbon u prahu
- 3-4 žlice agavinog sirupa (ili više po želji)
- 1 žličica plave spiruline
Namočene oraščiće procijedite i dobro isperite pod vodom. Ubacite ih u blender. Iz limenke odvojite samo onaj čvrsti, gusti i masni dio kokosovog mlijeka i stavite u blender. (Ostatak kokosove vode sačuvajte u staklenci u frižideru i iskoristite za npr. smoothie) U blender dodajte vaniliju, agavin sirup i 2 žlice kokosove vode. Pomoću štapa za blender miksajte sve zajedno do fine glatke strukture.
Po potrebi zaustavite blender pa sa njegovih stjenki sastružite djelove kreme prema dolje. Po potrebi dodajte još žlicu vode, ali nemojte previše jer se krema nakon hlađenja neće dobro držati. Jedan dio bijele kreme odvojite u zdjelicu, dodajte joj plavu spirulinu i dobro izmiješajte. Na podlogu ulijte bijelu pa plavu kremu i drvenim štapićem za ražnjiće 'naslikajte' svoje more kružeći kroz kremu. Stavite u zamrzivač da se stisne na cca 3-4 sata. Prije posluživanja izvadite i ostavite vani da se malo opusti za lakše rezanje. Ostatak čuvajte u frižideru.